Bill Gates představuje továrnu na „výrobu“ komárů. Díky bakterii nešíří nebezpečné nemoci

„Dokážeme přelstít nejsmrtonosnější zvíře na světě?“ ptá se zakladatel a bývalý generální ředitel Microsoftu Bill Gates v titulku příspěvku na svém blogu. Představuje čtenářům továrnu, sídlící v kolumbijském Medellínu, ve které chovají miliony komárů od larev až po dospělé jedince, které nakonec vypustí do volné přírody.

Vypuštění komáři však neterorizují místní obyvatelstvo – nesou totiž bakterie zvané Wolbachia, které jim brání v přenosu virů horečky dengue a dalších virů, jako je Zika, chikungunya a žlutá zimnice, na člověka. Po vypuštění do přírody se kříží s divokými komáry, šíří bakterie, snižují přenos virů a chrání miliony lidí před nemocemi.

Továrna na komáry

Výsledky potvrzuje randomizovaná kontrolovaná studie provedená v indonéské Yogyakartě, jež zjistila, že komáři přenášející Wolbachii snížili počet případů horečky dengue ve městě o 77 % a počet hospitalizací kvůli horečce dengue klesl o 86 %. Dle další studie z Medellínu se počet případů horečky dengue od roku 2015, kdy se začali vypouštět komáři s Wolbachií, snížil o 89 %.

Výsledky jsou dle Gatese obrovským průlomem, který dokazuje, že nová technologie ochrání celá města a země před hrozbou nemocí přenášených komáry. V rámci testů jsou komáři aktuálně vypouštěni v jedenácti zemích: v Brazílii, Kolumbii, Mexiku, Indonésii, na Srí Lance, ve Vietnamu, Austrálii, na Fidži, Kiribati, v Nové Kaledonii a Vanuatu.

„Pozoruhodné je, že jakmile se těchto komárů vypustí dostatečné množství, aby poskytli ochranu před nemocí, je to řešení, které je soběstačné.“ konstatuje Bill Gates s tím, že nebude nutné vynakládat peníze na prevenci a léčbu nemocí přenášených komáry, čímž se uvolní prostředky na jiné priority v oblasti zdraví.

Cílem programu World Mosquito Program je šíření Wolbachie mezi komáry tropické (Aedes aegypti), což je druh, který je hostitelem virů horečky dengue, žluté zimnice a dalších nemocí. Komár tropický se v souvislosti s globálním oteplováním postupně rozšiřuje do větších zeměpisných šířek, kde pro něj vznikají podmínky vhodné k životu, což zvyšuje riziko šíření nemocí. Největší nebezpečí představuje horečka dengue, kterou se každoročně nakazí více než 400 milionů lidí a 20 000 jich zemře.

Od vajíčka po dospělého komára

Továrna v Medellínu, která je v současné době největším světovým zařízením na chov komárů na světě, produkuje více než 30 milionů komárů týdně. Není to jednoduchý úkol – komáry je třeba chovat, krmit a držet v ideálních podmínkách, aby mohli růst a rozmnožovat se. Odborníci proto zdokonalují tento proces a zvyšují jeho účinnost, aby mohli komáry s Wolbachií chovat a vypouštět ve velkém objemu.

Hlavním prvkem továrny je líheň, v níž se chovají všechny budoucí populace potomků komárů s Wolbachií. Miliony vajíček se po vložení do vody vylíhnou a stanou se larvami. Larvy, které jsou krmeny rybí moučkou, vyrostou v kukly, z nichž se pak stanou dospělí jedinci. Aby se jim dařilo, potřebují cukr a krev, kterou továrna získává z prošlých zásob v krevních bankách.

Jakmile továrna vyprodukuje miliony vajíček a dospělých komárů, připraví je k vypuštění. Vajíčka jsou zabalena do malých želatinových kapslí, z nichž každá obsahuje 300 vajíček, které jsou rozdány obyvatelům, aby je vhodili do vody. Výhodou tohoto řešení je, že kapsle lze snadno přepravovat na velké vzdálenosti a že se komáří mohou líhnout podle potřeby.

Továrna také vypouští tisíce dospělých komárů ze zadních částí motocyklů projíždějících městem. Odborníci také experimentují s vypouštěním z bezpilotních letounů. Vypouštění dospělých komárů umožňuje, aby se komáři s Wolbachií okamžitě začali pářit s divokou populací a šířili bakterie blokující viry.

Diskuze (34) Další článek: Programování elektroniky: Vodotěsný trojteploměr s real-time grafem na Google Drive

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,