Bill Gates: „Vedoucí představitelé USA musejí přijmout jadernou energii“

Bill Gates by letos rád změnil energetickou politiku USA. Plyne to z příspěvku, který v sobotu zveřejnil na svém blogu.

Jedním z Gatesových hlavních cílů pro rok 2019 je přesvědčit představitele Spojených států amerických o tom, aby „dostali do hry“ pokročilou jadernou energii. Ta je prý zcela ideální pro řešení klimatických změn, neboť jde o „jediný zdroj elektřiny, který je k dispozici 24 hodin denně.“

Atomové reaktory v současné době pokrývají cca 20 % energetických potřeb země, ale situace rozhodně není ideální. Mezi hlavní důvody patří skutečnost, že většina těchto reaktorů byla postavena před více než třiceti lety a ke svému provozu vyžaduje plutonium, které není snadno dostupné. Při celém procesu navíc vznikají nežádoucí vedlejší produkty.

Řešením by mohla jaderná fúze využívající vodík, jenže touto technologií zatím nedisponujeme. A USA výzkum v oblasti jádra během posledních desetiletí zanedbávaly.

Podle spoluzakladatele Microsoftu by proto mělo dojít k „zavedení nového financování a aktualizací předpisů“. Jen taková opatření prý investorům mohou ukázat, že to Američané s jadernou energetikou myslí opravdu vážně a umožnit překonání jejích současných limitů.

„Spojené státy se jedinečně hodí k tomu, aby se svými vědci světové úrovně, podnikateli a investičním kapitálem těchto pokroků dosáhly,“ napsal Gates.

Diskuze (33) Další článek: Další chyby podzimních Windows 10! Deaktivuje administrátorské účty a rozbíjí přehrávání FLACu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,