Bioložka náhodou objevila nový druh parazitické houby. Na Twitteru!

Bioložka Ana Sofia Reboleira z Natural History Museum of Denmark objevila dosud neznámý druh parazitické houby, kterému se podle všeho daří na tělech mnohonožek rodu Cambala. Nejzajímavější ovšem je, že k tomu došlo na Twitteru.

Dotyčný druh houby proto dostal latinské jméno Troglomyces twitteri. Podle dostupných informací je to vůbec poprvé, kdy k něčemu takovému došlo.

Reboleira si houby všimla během prohlížení snímku, který na Twitter nahrál Derek Hennen z Virginia Tech. „Na povrchu mnohonožky jsem spatřila něco, co vypadalo jako houby. Do té doby tyto houby na amerických mnohonožkách nikdy nalezeny nebyly,“ uvedla.

V článku publikovaném v žurnálu MycoKeys Reboleira a její kolegové popisují, jak houba – která patří do málo prozkoumaného řádu Laboulbeniales  – může „propíchnout“ krunýř mnohonožky tak, že polovina z ní stále vyčnívá.

Odborníci doufají, že tento nález by jim mohl umožnit lépe porozumět vztahům mezi zástupci výše jmenovaného řádu a jejich hostiteli.

„Doufám, že to bude profesionální i amatérské vědce motivovat k tomu, aby sdíleli prostřednictvím sociálních médií více dat,“ konstatovala Reboleira a dodala, že využívání těchto platforem má velký význam především v současné koronavirové krizi.

Váš názor Další článek: Brýle pro rozšířenou realitu od Applu jsou stále ve hře. Budou dostupné i s dioptriemi

Témata článku: , , , , , , , , , ,