Bionické oko by svým nositelům mohlo poskytnout „superzrak“

Výzkumníci z University of Minnesota oznámili, že se jim podařilo sestrojit prototyp bionického oka. To by v budoucnu mohlo nejen pomáhat slepým lidem, ale rovněž poskytnout „superzrak“ jedincům, kteří normálně vidí.

Odborníci použili vlastní 3D tiskárnu, přičemž nejprve vytiskli základnu stříbrných částic na vnitřní stranu hemisférové skleněné kupole. Na vrcholek této stříbrné základny následně z polovodičových materiálů vytiskli fotodiody, tedy zařízení schopná přeměňovat světlo na elektrické signály.

Celý proces trval asi hodinu a po jeho skončení tým disponoval bionickým okem, které transformovalo světlo na elektřinu s 25% efektivitou.

Podle očekávání je tu ovšem několik háčků. Jeden z nich spočívá v tom, že ve své současné podobě toto oko dost dobře nelze transplantovat lidskému příjemci. Bude třeba najít metodu, jak tisknout na měkký hemisférický materiál, kterým by bylo možné nahradit výše zmíněnou skleněnou kupoli.

Badatelé chtějí rovněž přidat další fotoreceptory, aby zvýšili efektivitu (naše oči samozřejmě fungují mnohem lépe, ovšem to je možné díky tomu, že dokážou detekovat jediný foton).

Stejně tak bude nutné zjistit, jakým způsobem lze elektrické signály z bionického oka učinit srozumitelnými pro mozek – což může nějakou dobu trvat. „Jakmile se to ale vědcům podaří, zbytek nás může začít přemýšlet o svých superhrdinských jménech,“ komentoval to Futurism.

Diskuze (6) Další článek: Exotický fotoaparát: Nemá žádné čočky, není namířený na objekt, a přesto jej vidí

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,