Software | Prohlížeče | Chrome

Bleskurychle zpět a vpřed: Novinka v Google Chrome zrychlí zobrazování navštívených stránek

Google vyvíjí pro svůj internetový prohlížeč Chrome nový typ vyrovnávací paměti, který má za cíl výrazně zrychlit načítání stránek, které jste již navštívili a vracíte se k nim přes funkce Zpět nebo Vpřed, informoval web ArsTechnica.

Moderní prohlížeče včetně Chrome už nějaký čas ukládají obsah načtených stránek, aby jejich opětovné načtení bylo rychlejší. Obvykle jsou ukládány objekty jako obrázky, JavaScript či formátování stránky napsané v CSS.

Při opětovném načtení ale musí prohlížeč i tak znovu parsovat HTML kód, vykreslit stránku na základě stylu CSS, aplikovat všechny naprogramované prvky, rozbalit obrázky a vykreslit je, případně spustit skripty v JavaScriptu. Vynechán je tak jen opětovný přenos objektů přes síť.

Podívejte se na názorné video (novinka je vpravo):

Nová cache označována jako bfcache (back and forward cache) však umožní Chromu zapamatovat si kompletní stav stránky. Čili včetně scriptů, které právě „běží“. Uchován má být dokonce i stav vykreslených obrázků či pozice, ve které byl uživatel na stránce (jako měl odrolováno).

Chrome má být při navštívení stránky přes tlačítko Zpět nebo Vpřed schopen takovou stránku načíst výrazně rychleji v porovnání s tím, jako by ji měl vykreslovat „od podlahy“ znovu. Jednoduše se téměř okamžitě obnoví stav stránky, v jakém jste ji ponechali předtím, než jste klikni na tlačítko Zpět.

Zajímavé by možná bylo vědět, jak se firmě podařilo zachovat stav spuštěných scriptů, protože nechat spuštěný script i po opuštění stránky by představovalo bezpečnostní riziko a zastavením scriptu by funkce zčásti ztratila smysl.

Drobná změna, velký dopad

Bfcache sice urychlí jen zobrazování již navštívených stránek, ale podle Googlu je právě takových webů nezanedbatelný počet. Na desktopu tvoří 10 % a na mobilech dokonce až 19 % ze všech navštívených webů, na které se uživatel vrátí.

Jak je to aktuálně s vykreslováním stránek v prohlížečích? Koukněte se:

Abychom ale byli fér i ke konkurenci, podobný mechanismus používají rivalové už mnohem déle. Safari od Apple ho označuje jako Page Cache a zavedl ho v roce 2002, Firefox má BFCache od verze 1.5 z roku 2005.

Funkce sice byly v prohlížečích přítomny, ale například Safari začalo funkci využívat až v roce 2009 a pro HTTPS stránky dokonce až o další tři roky později. Navíc existovaly situace, kdy nebylo možné funkci využít.

Cache v Chromu by měla na mobilních zařízeních pozitivní vliv i na baterii, ale na druhé straně existují obavy o další vytížení operační paměti, za což je Chrome již tak delší dobu terčem vtipů a kritiky.

Google bude funkci vyvíjet během tohoto roku a v testech na videích výše vypadá velmi slibně. V ostrých verzích prohlížeče ji ale najdeme zřejmě až příští rok.

Diskuze (10) Další článek: Tesla začala prodávat základní verzi Modelu 3. Stačí na ni 35 000 dolarů, pod 800 tisíc korun

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,