Foto:  CT Cooper , Public domain

Foto: CT Cooper, Public domain

Foto:  USCapitol , Public domain

Foto: USCapitol, Public domain

Foto:  NA ,  CC-BY-SA-3.0

Foto: NA, CC-BY-SA-3.0

Foto:  AlejandroLinaresGarcia ,  CC BY-SA 3.0

Foto: AlejandroLinaresGarcia, CC BY-SA 3.0

Foto:  USCapitol , Public domain
Foto:  NA ,  CC-BY-SA-3.0
Foto:  AlejandroLinaresGarcia ,  CC BY-SA 3.0
5
Fotogalerie

Blíží se konec čokolády? Buďte v klidu, oblíbená pochoutka jen tak nezmizí!

V uplynulých dnech se v některých médiích objevily články, podle nichž se blíží konec čokolády. Ten by měl nastat zhruba za 40 let a to kvůli změnám klimatu, resp. jejich dopadu na pěstování kakaovníků.

Výše citovaná předpověď ale s největší pravděpodobností nevyjde – a to hned z několika důvodů. Kakaovníky jsou sice opravdu velmi náchylné k různým chorobám, ale nejde o něco, s čím by se nedalo nic dělat. Například odborníci z University of California se usilovně snaží zjistit, jak by se dotyčné rostliny daly vylepšit pomocí techniky CRISPR/Cas9, přičemž se zaměřují především na zvýšení jejich odolnosti vůči virům a houbám.

Pokud jde o prudký úbytek vhodných ploch pro pěstování v Africe a Indonésii – k němuž by prý mělo dojít za předpokladu, že do roku 2050 globální teplota stoupne o 2,1°C – i v tomto případě je situace mnohem složitější, než někteří tvrdí.

Za prvé, „globální teplota“ patří mezi údaje, které je zapotřebí brát s velkou rezervou. Už jen proto, že mnozí odborníci tento koncept odmítají (a nutno poznamenat, že dobře vědí proč).

Za druhé, kakaovníky se rozhodně nepěstují jen v Africe a Indonésii, ale třeba i v takové Austrálii. Jak v dané souvislosti upozornila evoluční bioložka Ingrid Parker, Afrika ani není jejich domovskou zemí, neboť tento rod pochází z tropických oblastí Střední a Jižní Ameriky.

Sečteno a podtrženo, změny klimatu by nás sice měly znepokojovat, ale co se týče čokolády, hororové scénáře nejsou na místě.

Zdroj: ScienceAlert

Určitě si přečtěte

Články odjinud