Bloodhound, který má překonat rychlost 1600 km/h, se k rekordu přece jen rozjede

O projektu Bloodhound SSC, jehož cílem bylo postavit nejrychlejší auto světa, které překoná rychlost 1600 km/h, jsme slyšeli naposledy v říjnu loňského roku. Bohužel to nebyly dobré zprávy – firma skončila v nucené správě a marně hledala sponzory, kteří by poskytli 33 milionů dolarů. Ještě v prosinci vypadala situace zcela beznadějně.

Teprve před dvěma týdny začaly na světlo vyplouvat další informace. Koncem roku koupil od nuceného správce veškerá aktiva generální ředitel Grafton LSR Ian Warhurst, který hodlá původní záměr dotáhnout do zdárného konce. Projekt nyní nese název Bloodhound LSR a vůz se přestěhoval z bývalé základny v anglickém Bristolu do SGS Berkeley Green University Technical College.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Bloodhound v barvách nového majitele

Naděje umírá poslední

Warhurst uvedl, že by byla škoda poslat projekt, postavený na vášni a nadšení, k ledu. Proto se rozhodl k jeho odkoupení a nyní hledá způsob, jak mu zajistit komerční podporu. Na pozici pilota nadále zůstává Andy Green – patrně jediný člověk, který ani v nejtěžších okamžicích nezlomil nad Bloodhoundem hůl.

Green je držitelem stále platného (a notně „vousatého“) rychlostního rekordu, dosaženého na zemi – 15. října 1997 dosáhl s vozem ThrustSSC rychlosti 1227,986 km/h. S Bloodhoundem již v říjnu loňského roku absolvoval první zkušební jízdu, při které jel rychlostí 340 km/h.

Shánění štědrých sponzorů

Na pokračování projektu bude pracovat i většina původního týmu. Nejvýraznější změnou je v tuto chvíli nový nátěr – kombinaci tmavě modré a oranžové nahrazuje bílá a červená. To se však může změnit, neboť vůz bude sloužit jako reklamní plocha pro případné sponzory. Bloodhound LSR má také nové oficiální webové stránky.

Hlavním úkolem je nyní získat dostatek finančních prostředků na transport speciálu do jihoafrické provincie Northern Cape, kde má na solném jezeře Hakskeenpan dojít k pokusu o překonání rychlostního rekordu.

Diskuze (4) Další článek: EU má problém s geoblokováním her na Steamu. Týká se to i Česka

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,