Apple

Bloomberg: Apple příští týden představí výrazně levnější iPad. Cílit bude na studenty

Apple příští týden pořádá konferenci zaměřenou na vzdělávání a při té příležitosti představí výrazně levnější iPad, který bude cílit na studenty a učitele. Píše to agentura Bloomberg, podle které Apple chce přetáhnou zákazníky Microsoftu a Googlu, kteří v segmentu vzdělávání dominují.

Konference se bude konat v úterý v Chicagu a bude to první velkou produktovou událostí Applu v letošním roce. Oproti všem ostatním ale bude speciální tím, že se společnost zaměří speciálně na vzdělávání, což naposledy udělala v roce 2012, a vyjede ven z Kalifornie.

Středobodem eventu mají být dva produkty - právě levnější iPad určený do škol a nový vzdělávací software. Oboje bude propojené, takže když se škola rozhodne iPady pořídit, bude k tomu mít celou sadu výukových nástrojů.

Pro Apple je to v určitém smyslu návrat ke kořenům. Steve Jobs o školách jako prioritě mluvil už v počátcích svého podnikání. Jenže nakonec se z jeho produktů stalo poměrně luxusní zboží, které není nejlevnější, což se s prostředím škol moc neslučuje. Mezi žáky a studenty se tak staly oblíbenějšími Chromebooky od Googlu nebo počítače s Windows.

Například v Americe Apple podle dat společnosti Futuresource Consulting drží jen 17 % podíl ve školách. Chromebooky nebo zařízení s Androidem mají na svědomí 60 % a Windows PC 22 %. Pro Česko data nejsou známá.

Pro Apple je přesto zaměření na tento segment poměrně logické. Byť prodeje Maců a iPadů tvoří pouhých 20 % celkových prodejů společnosti, je to oblast, kde je prostor k růstu. Apple chystá i levnější MacBook, který nahradí MacBook Air, ale to je vzdálenější budoucnost. Právě MacBook Air je velmi oblíbený mezi studenty, akorát od svého uvedení na trh moc velké změny neprodělal.

Apple se k informacím odmítl vyjádřit. Nový iPad by ale podle Bloomberg měl stát 259 dolarů, což po přičtení DPH vychází na cca 6500 Kč. To je částka, za kterou se dá představit, že by se mohl masověji dostat i do českých škol. Přece jen, školy jako Unicorn College nebo základní škola v České Kamenici, kde je studenti a žáci využívají, jsou pořád spíše výjimka.

Apple se snažil studentům protlačit už iPad Pro. V reklamě tvrdil, že ani nepotřebují notebook:

Diskuze (28) Další článek: Roboauto zabiják: Neštěstí Uberu nakonec pomůže všem automobilkám

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,