Boeing 777X dnes čeká první let. Tohle nové letadlo může Boeingu napravit reputaci po průšvihu s Maxy

Boeing dnes provede zkušební let s novým typem letadla s označením 777X. Od letadla se očekává hodně – firma slibuje aerolinkám nižší spotřebu i větší komfort na palubě pro cestující. Start můžete sledovat živě.

Nový Boeing 777X měl poprvé vzletět již před rokem, jeho vývoj ale nabral zpoždění. Na ranvej se tak v premiéře dostane až dnes. Pro firmu se jedná o velkou událost – nový typ letadla netestovala od ledna roku 2016, kdy vzlétl nyní nechvalně známý model 737 MAX.

Zájem o premiéru je veliký. Na sledování dnešního vzletu ze speciální tribuny se proto dokonce vybírá vstupné 25 dolarů. Výrobce vše bude ale streamovat i na webu, zájemci tak mohou navštívit tuto webovou stránku s videopřenosem včetně polohy letadla.

Kromě již zmíněné nižší spotřeby paliva a většího komfortu přinese 777X také jednu raritu. Konce křídel lze totiž sklopit, aby se letadlo bez problémů dostalo k terminálům na letišti. V průběhu letu ale může využít výhod většího rozpětí křídel, které činí celkem 76,7 metrů.

Dle konfigurace se do letadla vejde 349 až 414 sedaček a dolet je téměř 14 tisíc kilometrů, u delší verze až 16 tisíc. Firma přitom zvažuje větší verzi. O stroj je přitom mezi aerolinkami zájem, objednaly si již 344 kusů.

Boeing chystá i vlastní létající taxi. Podívejte se:

Další informace: BoeingZdopravy.cz

Diskuze (16) Další článek: Apple odmítá jednotné nabíječky, které požaduje EU. Zničí to inovace, tvrdí

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,