Boeing hodlá vyplatit pozůstalým po obětech nehod jeho letounů 737 MAX přes 2 miliardy korun

Ačkoli vyšetřování příčin dvou nehod letadel Boeing 737 MAX 8 není ještě uzavřeno, firma ve středu 3. července vydala tiskovou zprávu, podle které připravuje fond pro pozůstalé. Hodlá do něj vložit částku ve výši 100 milionů dolarů, což je v přepočtu více než dvě miliardy korun.

K první tragické nehodě došlo 29. října 2018, kdy se let Lion Air 610 dvanáct minut po startu zřítil do moře. Podobná situace se opakovala 10. března tohoto roku, kdy let Ethiopian Airlines 302 skončil nárazem do země. V reakci na tyto události vydala řada zemí až do vyšetření příčin zákazy vzletů a přistání strojů Boeing 737 MAX typů 8 a 9.

Miliony za mrtvé

Server Slashgear, který o fondu pro pozůstalé informoval, spočítal, že při částce 100 milionů dolarů a 346 obětech by za každou osobu měla firma vyplatit 289 017 dolarů, tedy v přepočtu asi 6,5 milionů korun. Zatím však nebyl zveřejněn klíč, na jehož základě budou peníze rozdělovány.

Boeing uvádí, že finance hodlá poskytnout na „řešení rodinných a společenských potřeb těch, kteří byli postiženi tragickými nehodami“. Mají být využity především na financování vzdělání, pokrytí životních nákladů a dalších výdajů dotčených rodin. Boeing bude na řešení těchto potřeb spolupracovat s místními vládami a neziskovými organizacemi, přičemž investice mají probíhat po dobu několika let.

Předseda představenstva Dennis Muilenburg uvedl: „My v Boeingu se omlouváme za tragickou ztrátu životů při obou nehodách a tyto ztracené životy budou i v nadcházejících letech tížit naše srdce a myšlenky. Rodiny a blízcí těch, kteří byli na palubě, mají náš nejhlubší soucit a doufáme, že tato počáteční pomoc jim může pomoci snížit utrpení.“

Zodpovědnost na prvním místě

„Uvědomujeme si, že každý, kdo nastoupí na palubu některého z našich letadel, nám dává svou důvěru. Zaměřujeme se na to, abychom v následujících měsících získali důvěru a jistotu našich zákazníků a veřejnosti.“ doplnil Muilenburg.

Další informace ohledně fondu pro pozůstalé hodlá výrobce letadel zveřejnit v dohledné budoucnosti. Přispět svými dary do fondu na podporu pozůstalých mohou do konce tohoto roku i zaměstnanci firmy. Mluvčí upřesnil, že Boeing nechce tímto způsobem ovlivnit žádná soudní řízení, která jsou proti němu kvůli tragickým nehodám vedena.

Právník Robert A. Clifford, který zastupuje několik rodin postižených havárií v Etiopii, se však k této zprávě staví odmítavě: „Boeing nechápe, že rodiny v tomto okamžiku nemají zájem o peníze.“ Doplnil, že aktuálně je pro ně nejtíživějším problémem získání ostatků, které je prý nesmírně obtížné.

Diskuze (7) Další článek: Balóny, které šíří internet, nejsou jen bláznovina. V Keni se chystá první komerční nasazení

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,