Bojíte se žraloků? Mobilní aplikace vám řekne, zda máte důvod

V naší domovině je napadení žralokem vysoce nepravděpodobné, ale v mnoha zemích na světě je to hrozba, kterou není dobré brát na lehkou váhu. Například na australských plážích mohou tito mořští predátoři pro plavce a surfaře představovat opravdu vážné nebezpečí.

Na potenciálním řešení pracuje teprve patnáctiletý vývojář Sam Aubin, který naprogramoval aplikaci nazvanou SharkMate. V současnosti je dostupná pro mobily s operačním systémem iOS a jejím cílem je upozornit uživatele na pravděpodobnost, že se poblíž pláže vyskytnou žraloci.

Riziko setkání se žralokem je prezentováno indexem na desetistupňové škále, přičemž číslo je počítáno na základě několika faktorů. Plavec či surfař tak jedním pohledem zjistí, jaká je pravděpodobnost, že v daném místě narazí na obávanou parybu. K dispozici je také zpětná vazba, kdy uživatel může nahlásit, pokud v blízkosti pláže zahlédne žraloka.

Při vyhodnocování rizika je bráno v úvahu třináct faktorů, které jsou následně použity k výpočtu pravděpodobnosti blíže nespecifikovaným algoritmem. Počítá se například s historickými daty o výskytu žraloků, teplotou vody, srážkami a blízkostí řek. Informace získané v reálném čase v kombinaci s pokročilým předpovědním algoritmem by měla plavcům a surfařům poskytnout co nejpřesnější podklady k určení rizika útoku žraloka.

Klepněte pro větší obrázek
Aplikace SharkMate

Aubin před zahájením vývoje konzultoval rizikové faktory a studoval online nástroje. Následně zahájil spolupráci s univerzitou ve Wollongongu, která mu poskytla tým, pracující na programu pro monitorování žraloků pomocí kamer a strojového učení.

První pokusy proběhly na pláží Surf Beach v australském městě Kiama. Výsledky byly velmi dobré – jakmile kamera detekovala žraloka, okamžitě došlo k odeslání varování do hodinek Apple Watch.

Aplikace SharkMate v současnosti podporuje 150 pláží, přičemž autor chce její pokrytí rozšířit na celou Austrálii a také pobřeží Spojených států. V plánu je také verze pro Android a webová aplikace. Vzhledem velkému počtu pláží na pobřeží Austrálie může takový systém varování před žraloky velmi užitečným pomocníkem.

102 MB velká aplikace je k dispozici v AppStore zdarma (za dva dolary bez reklamy), zatím má maximální hodnocení pěti hvězdičkami a lze ji instalovat na iOS 10.0 a vyšší.

Diskuze (1) Další článek: Microsoft vysvětluje, proč mu v chytrých telefonech a vyhledávání ujel vlak

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,