Boston Dynamics představil roboskladníka Stretch. Zvládne 800 balíků za hodinu

Boston Dynamics se po řadě Spot pochlubil dalším robotem určeným pro průmysl a obecně komerční sféru. Jmenuje se Stretch a americká firma doufá, že obsadí sofistikované sklady a pásové dopravníky.

Stretch je totiž specialista na skládání balíků – třeba na palety. Pomáhá mu v tom jeho přísavková robotická ruka a hromada čidel, které mají rozpoznat velikost a typ balíku pro jeho nejvhodnější umístění.

Robot může pracovat až osm hodin na baterii, anebo jej připojíte do běžné elektrické sítě. Tempem se hravě vyrovná člověku, robotická ruka totiž zvládne přemístit až 800 balíků za hodinu.

Skladník Stretch na propagačním videu:

Jaká bude realita ve skutečných provozech, se nicméně dozvíme až příští rok, kdy Boston Dynamics počítá s tím, že bude Stretch připravený ke koncovému prodeji.

Roboti v Amzonu

Nutno podotknout, že ti nevětší potenciální odběratelé, kterým by se armáda robotů Stretch jistě líbila, už své chytré mašiny dávno mají a z ekonomických důvodů si je často navrhují sami pro své vlastní potřeby.

Typickým příkladem je Amazon, v jehož skladech po celém světě pracuje už několik set tisíc robotů, které doplňují člověka. Jedním z takových roboskladů je třeba polská základna ve Štětíně, kterou jsme navštívili v roce 2019. Už tehdy zde na ploše několika hektarů jezdilo 3 200 robotických paletových přepravníků Drive Unit a dalšího křemíkového skotu.

Diskuze (8) Další článek: Výkonné herní grafické karty od Intelu už budou podporovat PCI Express 5.0

Témata článku: , , , , , , , , , , ,