Boston Dynamics vylepšil robopsa Spot a natočil další video v potemnělé fabrice

Boston Dynamics opět vylepšil svého čtyřnohého robota Spot. Tentokrát nečekejte žádné futuristické kousky, které se dobře prodávají ve videích na YouTube, ale hlavně praktické funkce pro podnikové zákazníky.

Vylepšený Spot ve fabrice:

Robotický pes se tak dočkal lepších kamer s hloubkovým i reálným obrazem, většího dotykového ovládacího tabletu a také většího výkonu pro výpočty. Pod kapotou čeká na zákaznické aplikace nový Spot Core I/O v podobě terénního superpočítačového modulu Nvidia Jetson Xavier NX s 6 jádry ARM a dedikovanou GPU.

Jetson umožní uživatelům přímo na místě provést třeba složité výpočty z čidel, pokročilou AI analýzu obrazu a vše ostatní, co bylo dříve možné až na základně, nebo po přenosu dat v cloudu. Z robopsa se tak stává čtyřnohý „edge“ superpočítač (výrazem „edge computing“ označujeme elektroniku v terénu, která musí být výkonná, ale zároveň úsporná, protože ji zpravidla pohání baterie).

Souhrn všech novinek najdete v dalším videu od Boston Dynamics

Doposud roboti Spot komunikovali nejčastěji skrze Wi-Fi, LTE, nebo nějaké další modulární rádio, které si doplnil přímo zákazník. Nová verze je už připravená pro 5G a zároveň nabízí rádiovou technologii s velkým dosahem na bázi 2,4/5GHz modemu Rajant ES1 BreadCrump. S jeho pomocí může Spot na dálku operovat i v mnohem větších prostorech jako třeba drony a pokrýt plochu 18,5 tisíc metrů čtverečních.

Klepněte pro větší obrázek
Spot by díky velkému dotykovému tabletu dokázalo ovládat i dítě. Řízení se totiž v podstatě neliší od moderních laciných dronů

Byť je Spot robot, který funguje podobně jako vaše kvadrokoptéra hned po rozbalení z krabice, vzhledem k určení je to v prvé řadě platforma, kterou může zákazník dále vylepšovat a implementovat vlastní čidla, speciální kamery a snímače, robotické ruky a další aktuátory a nakonec i celé počítače – mašina unese až 14 kg užitečného nákladu. Loni to udělalo i pražské ČVUT, které si pořídilo hned několik kusů a postupně je mění na robotické průzkumníky a záchranáře.


 

Diskuze (3) Další článek: Příští protilodní střelou US Navy bude hypersonický systém HALO

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,