Na CESu bude i autonomní robotická pekárna Breadbot. Za neobvyklým nápadem stojí firma Wilkinson Baking Company, která ho představuje na oficiálních stránkách. Na prototypu pracovala 10 let.

Na CESu bude i autonomní robotická pekárna Breadbot. Za neobvyklým nápadem stojí firma Wilkinson Baking Company, která ho představuje na oficiálních stránkách. Na prototypu pracovala 10 let.

Breadbot míří primárně na malé obchody, které tak mohou svým zákazníkům nabídnout čerstvý chléb jako od pekaře. Díky proskleným částem lze sledovat celý proces přípravy i pečení.

Breadbot míří primárně na malé obchody, které tak mohou svým zákazníkům nabídnout čerstvý chléb jako od pekaře. Díky proskleným částem lze sledovat celý proces přípravy i pečení.

Přístroj dokáže vyrábět chléb dle libovolné receptury, která používá suché přísady, přičemž do zásobníků se vejde dávka až na padesát bochníků. Zaměstnanci pekárně musí věnovat jen 40 minut denně.

Přístroj dokáže vyrábět chléb dle libovolné receptury, která používá suché přísady, přičemž do zásobníků se vejde dávka až na padesát bochníků. Zaměstnanci pekárně musí věnovat jen 40 minut denně.

Po zahájení procesu je první bochník připraven k prodeji jako skutečně čerstvě upečený chléb za 90 minut. Další bochníky pak následují v šestiminutových intervalech, takže za 24 hodin stroj zvládne vyrobit 235 pecnů.

Po zahájení procesu je první bochník připraven k prodeji jako skutečně čerstvě upečený chléb za 90 minut. Další bochníky pak následují v šestiminutových intervalech, takže za 24 hodin stroj zvládne vyrobit 235 pecnů.

Výroba chleba není jen o složení, teplotě pečení a času. Roli hraje i teplota vzduchu, vlhkost a nadmořská výška. Breadbot používá 20 senzorů, které stokrát za sekundu sledují celý proces pečení a upravují nastavení dle potřeby.

Výroba chleba není jen o složení, teplotě pečení a času. Roli hraje i teplota vzduchu, vlhkost a nadmořská výška. Breadbot používá 20 senzorů, které stokrát za sekundu sledují celý proces pečení a upravují nastavení dle potřeby.

Generální ředitel firmy Randall Wilkinson říká, že Breadbot je mnohem víc než robot, který připravuje bochníky chleba. Výroba tohoto pečiva má tradičně symbolický význam a často i emocionální aspekt.

Generální ředitel firmy Randall Wilkinson říká, že Breadbot je mnohem víc než robot, který připravuje bochníky chleba. Výroba tohoto pečiva má tradičně symbolický význam a často i emocionální aspekt.

Breadbot míří primárně na malé obchody, které tak mohou svým zákazníkům nabídnout čerstvý chléb jako od pekaře. Díky proskleným částem lze sledovat celý proces přípravy i pečení.
Přístroj dokáže vyrábět chléb dle libovolné receptury, která používá suché přísady, přičemž do zásobníků se vejde dávka až na padesát bochníků. Zaměstnanci pekárně musí věnovat jen 40 minut denně.
Po zahájení procesu je první bochník připraven k prodeji jako skutečně čerstvě upečený chléb za 90 minut. Další bochníky pak následují v šestiminutových intervalech, takže za 24 hodin stroj zvládne vyrobit 235 pecnů.
Výroba chleba není jen o složení, teplotě pečení a času. Roli hraje i teplota vzduchu, vlhkost a nadmořská výška. Breadbot používá 20 senzorů, které stokrát za sekundu sledují celý proces pečení a upravují nastavení dle potřeby.
6
Fotogalerie

Breadbot: autonomní robotická pekárna upeče 10 bochníků chleba za hodinu

Příští týden začne jeden z nejvýznamnějších technických veletrhů – CES 2019. Prezentovat se na něm bude i autonomní robotická pekárna Breadbot. Za neobvyklým nápadem stojí firma Wilkinson Baking Company, která ho představuje na oficiálních stránkách. Na vývoji prototypu pracovala celých deset let.

Cílovou skupinou nejsou v tomto případě domácnosti – přeci jen asi žádná rodina nespotřebuje deset pecnů každý den. Breadbot míří primárně na malé obchody, které tak mohou svým zákazníkům nabídnout čerstvý chléb jako od pekaře.

Pro malé prodejny potravin

Půdorys stroje má rozměry 3×1,34 metrů, takže by se měl vejít do většiny prodejen potravin. Díky proskleným částem lze sledovat celý proces přípravy i pečení. Budoucí majitelé si budou moci nastavit čas automatického spuštění a vypnutí, ve kterém bude stroj péct.

K obsluze slouží obrazovka, na které Breadbot informuje, když je možné odebrat hotový chléb nebo doplnit chybějící suroviny k jeho výrobě. Stroj je nenáročný na údržbu a je dokonce schopný se sám čistit. Zaměstnanci tak automatické pekárně musí věnovat jen 40 minut své denní pracovní doby.

O kvalitu se starají senzory

Přístroj dokáže vyrábět chléb dle libovolné receptury, která používá suché přísady, přičemž do zásobníků se vejde dávka až na padesát bochníků. Po zahájení procesu je první bochník připraven k prodeji jako skutečně čerstvě upečený chléb za 90 minut. Další bochníky pak následují v šestiminutových intervalech, takže za 24 hodin stroj zvládne vyrobit 235 pecnů.

Výroba chleba však není jen o složení, teplotě pečení a času. Roli hraje i teplota vzduchu, vlhkost a nadmořská výška. Proto Breadbot používá 20 senzorů, které stokrát za sekundu sledují celý proces pečení a upravují nastavení dle potřeby.

Generální ředitel firmy Randall Wilkinson říká, že Breadbot je mnohem víc než robot, který připravuje bochníky chleba. Výroba tohoto pečiva má tradičně symbolický význam a často i emocionální aspekt, což je mimo jiné faktor, který se Breadbot svým provedením snaží vyvolat.

Určitě si přečtěte

Články odjinud