iOS | Velká Británie

Británie stále nemá aplikaci pro brexit na iOS. Majitelé iPhonů si mají půjčit Android

Míra zmatku, která panuje kolem vystoupení Velké Británie z Evropské unie, je neuvěřitelně vysoká, a to i v technologických mezích. Ačkoli si na to lidé stěžují déle než rok, vláda stále nedodala mobilní aplikaci k brexitu pro iOS. Přes ni mohou lidé z Evropy, kteří v zemi pracují, žádat o povolení k pobytu, aby je po vystoupení úřady nedeportovaly. Aplikace funguje zatím stále jen na Androidu.

Ve Velké Británii aktuálně žije 3,6 milionů lidí ze zemí Evropské unie, pouze jeden milion z nich ale již žádost podal. Kritici to přikládají mimo jiné právě tomu, že britské ministerstvo vnitra, které má tuto záležitost na starosti, stále nevyprodukovalo potřebnou aplikaci na iOS. iPhony ve Spojeném království používá odhadem necelá polovina obyvatel. 

O pobyt sice mohou lidé zažádat online z počítače, k vyřízení žádosti je ale třeba ověřit svou totožnost a zaslat ministerstvu vnitra potřebné dokumenty, což lze aktuálně pouze poštou anebo právě přes aplikaci, což je pohodlnější a rychlejší. Lidé s iPhony jsou tedy odkázáni na pouze poštu nebo osobní návštěvu úřadu. 

Nový britský premiér Boris Johnson se nechal slyšet, že k brexitu dojde 31. října. Dokud půjde o vystoupení bez dohody (stále reálná varianta), tímto termínem se pro lidi zavřou hranice. Na podání žádosti tedy moc času nezbývá, byť ministerstvo vnitra jako nejzazší termín stále uvádí konec roku. 

Přesto úřad stále nedokáže říct, jestli aplikaci pro iOS vydá. Jak informují The Financial Times, operátorky na infolince žádné informace nemají. Samotné ministerstvo vnitra loni uvedlo, že aplikace bude hotová v druhé polovině roku (proč to trvá tak dlouho? poprvé jsme o tom psali v dubnu 2018). Tehdy také doporučilo, ať si majitelé iPhonů půjčí telefon s Androidem od někoho z okolí, nebo se dostaví na úřad osobně. 

Diskuze (37) Další článek: Bývalý zaměstnanec Nokie vysvětluje, proč telefony s Windows Phone neuspěly

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,