Sociální sítě | Velká Británie

Britové chtějí mladistvým odebrat z Facebooku tlačítko „To se mi líbí“

Facebook se pro britské děti a teenagery možná brzy stane o něco bezpečnějším a méně agresivním místem. Místní regulační úřad Information Commissioner's Office (ICO) vydal 16 bodový návrh, jak se mají sociální sítě chovat, aby více ochránily mladistvé. Mezi navrhované praktiky patří odstranění tlačítka „To se mi libí“ nebo automatické vypnutí polohovacích služeb.

Všech 16 bodů se týká vysokých standardů pro bezpečnost a ochranu dat. ICO při jejich tvorbě vycházel z evropského nařízení GDPR a doporučení řady odborníků, IT expertů, akademiků a vyvojářů. Dotazoval se rovněž 280 dětí, co by ocenily a jak se na sociálních sítích chovají.

Výsledná doporučení proto míří k omezení funkcí, kterými sociální sítě shromažďují data o lidech. Vedle odstranění tlačítka „To se mi libí“ a vypnutí polohovacích služeb to má být například robustnější systém pro verifikaci věku, důkladné informování o sběru informací a jak se s nimi nakládá nebo upozorňování, zda rodiče kontrolují online aktivitu svých dětí.

Všechny tyto návrhy se týkají jen lidí pod 18let. Pro dospělé by tudíž sociální sítě měly zůstat v nezměněné formě. Jak to plánuje ICO provést technicky, ve svém dokumentu neuvádí. Ke schválení bodů by mělo dojít na konci května, do té doby bude probíhat diskuze. V efekt by měla novinka vejít do roku 2020.

ICO se dlouhodobě nebojí aktivně vycházet proti internetovým gigantům. Úřad loni například udělil Facebooku pokutu 500 tisíc liber (14 milionů korun) za jeho účast při skandálu Cambridge Analytica. Částka ale byla nízká, vypočítávala se podle tehdy platné legislativy. Pod GDPR by mohla vyrůst až na 17 milionů liber (půl miliardy korun).

Není třeba čekat na úřady. Facebook si může člověk zkrotit sám:

Diskuze (22) Další článek: Uvnitř meteoritu se ukrývaly kousky komety

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,