Britská armáda pořizuje izraelské hejnové drony Magni-X

  • Společnost Elbit Systems UK uzavřela kontrakt s britským ministerstvem obrany
  • Ten se týká dodání hejnových „mikrodronů“ Magni-X
  • Jde o kvadrikoptéry, které v současné době již využívají ozbrojené síly více zemí

Společnost Elbit Systems UK, která je dceřinou společností izraelských Elbit Systems, v těchto dnech ohlásila, že uzavřela kontrakt s britským ministerstvem obrany, který se týká dodání hejnových „mikrodronů“ Magni-X.

Zmíněný kontrakt je součástí konceptu Human Machine Teaming, tedy spolupráce mezi lidskými a autonomními jednotkami. Tyto drony budou dodány specializovaným jednotkám britské armády v polovině letošního roku (2023). Pro Elbit Systems UK jde o významný milník v dodávkách autonomních systémů britské armádě.

Magni-X je osvědčený mikrodron s kolmým startem a přistáním pro vojenské využití. Jde o kvadrikoptéru, kterou v současné době již využívají ozbrojené síly více zemí. Mikrodron Magni-X mohou nést rozmanité příslušenství, včetně elektrooptických a infračervených kamerových systémů, které nabízejí rozsáhlé možnosti průzkumu a podpory bojových operací.

Možnost integrace v rámci systému Legion-X

Tyto mikrodrony o váze 2 kilogramy jsou skládací a snadno přenosné. Mohou operovat autonomně, až po dobu jedné hodiny, a jsou vhodné k vytváření hejn. Ve velkém počtu mohou zesilovat operační schopnosti pozemních jednotek. Při nasazení drony Magni-X zanechávají jen malé radarové i akustické stopy, což je předurčuje k operacím v náročném bojovém prostředí.

Významnou předností je možnost integrace v rámci systému Legion-X. Tento systém nabízejí Elbit Systems jako řešení pro autonomní boj, které je založené na robotických platformách a heterogenních rojích rozmanitých dronů. Jde o ucelený systém, který zahrnuje plánování, management i vlastní operace všech typů autonomních bojových prostředků pro nejrůznější mise.

Podle Elbit Systems představuje Legion-X výhodu při střetu s rovnocenným nebo téměř rovnocenným protivníkem. Umožňuje například koordinované nasazení více hejn dronů, které jsou navzájem propojené a nesou rozmanité vybavení. Systém byl navržený tak, aby podporoval rozmanité operace typu Human Machine Teaming, tedy operace založené na spolupráci lidských jednotek a dronů.

V rámci konceptu Legion-X mohou operovat drony ve vzduchu, na hladině i pod hladinou, a na souši nebo v podzemí, podle potřeby konkrétních misí. Jejich nasazení zvyšuje dosah lidských jednotek i jejich výkon ve všech prostředích moderních bojišť.

Váš názor Další článek: Aby byl internet pro děti bezpečnější. CZ.NIC, Člověk v tísni a další vytvoří vzdělávací kurzy nebo televizní seriál

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,