Britské aerolinky testují autonomní kolečková křesla. Budou vás vozit po terminálu

Britské aerolinky se na svém webu pochlubily netradičním testem. Na newyorském letišti JFK testují plně autonomní elektrické vozíčky Whill. V průběhu následujících měsíců pak British Airways rozšíří svůj experiment i na londýnské Heathrow.

Firma Whill se světu poprvé představila na loňské CES v Las Vegas a dnes prodává hned dva modely: Skladný Whill Model Ci a robustní Whill Model A. Oba jsou vybavené stereokamerami a dalšími čidly, které ve spolupráci s palubním počítačem a mapou dovezou člověka třeba na stanovenou letištní bránu. Nechybí ruční ovládání přímo na vozíku, nebo pomocí mobilní aplikace.

Autonomní robotické kolečkové křeslo:

Autonomní kolečkové křeslo disponuje dojezdem 10-20 kilometrů při maximální rychlosti 8-9 km/h dle modelu. Palubní počítač má tedy dostatek času, aby analyzoval nejbližší okolí, vyhýbal se statickým překážkám a reagoval i na nahodilý pohyb okolních chodců. 

Samotný výrobce počítá i s nasazením v pěších zónách a v domácnostech. Takové vozíčky by nemohoucího vyzvedly přímo u taxíku a samy odvezly třeba na úřad, na nákup apod. Jelikož v tomto případě neplatí tak přísné předpisy jako v běžné dopravě, možná by budeme mít podobné autonomní pomocníky dříve než robotické automobily.

Diskuze (10) Další článek: Nakupte poslední laciné cetky na Aliexpressu. Za deset měsíců už to tak jednoduché nebude

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,