Technologie | Čipy | Broadcom

Broadcom začal dodávat první switche postavené na 7nm čipech. Mají rekordní propustnost 25,6 Tb/s

TSMC se daří prodávat 7nm výrobní technologii stále více společnostem a jednou z těch významných je i Broadcom, který se zabývá vývojem síťových komponent. Jeho řada switchů Tomahawk se už dostala do čtvrté generace a s tím získala nejmodernější čipy a rekordní rychlost.

Zatímco předchozí generace switchů Broadcom Tomahawk 3 byla postavená na 16nm čipech a maximální propustnost byla 12,8 Tb/s, s novou verzí Tomahawk 4 už je hlavní čip vyráběn u TSMC pomocí 7nm technologie a nabízí dvakrát vyšší propustnost – 25,6 Tb/s. Samotný čip má úctyhodných 31 miliard tranzistorů a architektura je řešená pomocí 512 instancí 50G PAM4 SerDes

Takové rychlosti jsou samozřejmě nevyužitelné v domácích podmínkách i v běžných firmách. Cílem těchto switchů jsou především datacentra a cloudové systémy, kde je propustnost mezi velkým počtem výkonných serverů klíčová. Switch má až 64 portů 400 GbE nebo 256 portů 100GbE a díky 7nm čipu slibuje Broadcom až o 75 % nižší spotřebu.

Vzhledem k tomu, že se jedná o první switche schopné takové propustnosti, mezi prvními zákazníky je Microsoft, Google, Tencent, Alibaba, Uber a další. Broadcom má v plánu zdvojnásobovat propustnost každé dva roky a dokonce otevřelo své switch API v rámci Broadcom Open Network Switch.

Diskuze (5) Další článek: Fanoušci PornHubu milují Android 9, iPhony a kupodivu také prohlížeč Edge

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,