Byznys | Hry

Bude hraní počítačových her na olympiádě? Oba světy o tom začnou jednat

Mezinárodní olympijský výbor (IOC) a Světová asociace mezinárodních sportovních federací (GAISF) pořádá na konci července fórum. Na první pohled nezajímavá zpráva, ale ono nepůjde o jen tak ledajaké fórum. Hlavním tématem bude eSport a jak ho zahrnout do světa klasického sportu. Může tak jít o první předzvěst toho, že eSport se jednou skutečně podívá na akci jako je olympiáda.

IOC ani GAISF samozřejmě neuvedly, že by se jednalo o vstupu eSportu na olympijské hry. Říkají ale, že na fóru chtějí najít „pochopení“ pro oba světy a jak je co nejlépe zkombinovat.

Akce se bude konat 21. července ve švýcarském Lausanne a bude na ní několik přednášek a diskuzí, jak by eSport na olympijských hrách mohl fungovat. Důležitým tématem bude úspěch Twitche, který jasně ukazuje, že lidé mají zájem podobné aktivity sledovat a platit za ně. Mimo to se ale také bude řešit genderová (ne)vyváženost nebo život vrcholových eSportovců.

IOC se už v minulosti nechal slyšet, že myšlenka digitálních sportovců není pro něj tak šílená, jak by se mohlo zdát. Záleží jen na tom, jak si člověk nadefinuje sport, ale to je na dlouhou diskuzi. Asijské hry, které se budou konat v roce 2022, už však eSport jako medailovou disciplínu schválily, takže to není až tak divoká představa.

I když v případě Asie to dost možná skutečně je o lásce k eSportu. Současná otevřenost IOC je spíš způsobená tím, že výbor si uvědomuje, že se v této oblasti se točí ohromné peníze.

Diskuze (14) Další článek: LEGENDY: Počítač iMac G3 byl životabudič Steva Jobse pro skomírající Apple

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,