Budou nás masakrovat drony? Děsivé video varuje před autonomními zbraněmi

Už brzy nejspíš budeme disponovat sofistikovanými autonomními zbraněmi, které dokážou zabíjet bez pomoci lidí. Na jejich vývoji pracují stovky odborníků z celého světa – ale ne každému se to zamlouvá.

Organizace Campaign to Stop Killer Robots nyní publikovala šokující video, které ukazuje, jak hroznou budoucnost si možná chystáme. Drony ovládané umělou inteligencí v něm s precizní přesností likvidují tisíce nic netušících obětí.

Vše, co k tomu potřebují, je základní profil: věk, pohlaví, zdatnost, uniforma a etnický původ. Pak už ty „špatné“ dokážou eliminovat bez jakýchkoliv vedlejších škod, které mohou způsobit například jaderné zbraně.

Problémy samozřejmě nastanou v okamžiku, kdy takoví boti padnou do nesprávných rukou. Řekněme do rukou příslušníků skupiny, která chce povraždit studenty, jejichž „zločinem“ bylo sdílení totožného videa o lidských právech na sociálních sítích.

Campaign to Stop Killer Robots proto požaduje, aby OSN přijala legislativu zakazující vývoj tohoto typu AI i výrobu příslušného hardwaru. Podle počítačového odborníka Stuarta Russella z University of California už vlastně všemi nezbytnými technologiemi disponujeme – zbývá jen, aby je někdo miniaturizoval a zkombinoval.

„V oblasti AI jsem pracoval více než 35 let. Pokud jde o přínosy pro lidstvo, její potenciál je obrovský a to dokonce i v oblasti obrany. Ale umožnit strojům, aby se mohli rozhodnout zabíjet lidi, bude zničující pro naši bezpečnost i svobodu,“ konstatoval Russell.

Zdroj: ScienceAlert, Campaign to Stop Killer Robots

Diskuze (17) Další článek: V USA znovu propukl boj o síťovou neutralitu. Blíží se klíčové hlasování

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,