Startupy

ByteDance se stal nejhodnotnějším startupem světa. Patří mu aplikace pro karaoke

Ani Uber, ani AirBnb, ani Lyft nebo SpaceX. Nejhodnotnějším startupem světa se stala čínská firma, o které dost možná nikdo z vás neslyšel - ByteDance. Stalo se tak díky investici v hodnotě 3 miliard dolarů, kterou ByteDance poskytla společnost SoftBank, informuje Bloomberg. Aktuálně tak má hodnotu 75 miliard dolarů.

Čínskému startupu patří například populární aplikace pro tvorbu karaoke TikTok nebo agregátor zpráv Toutiao.

ByteDance díky poslední investici překonal dosavadní nejhodnotnější startup světa Uber, jehož hodnota je aktuálně odhadovaná na 72 miliard dolarů. Uber jej pravděpodobně zase za chvíli překoná, předpokládá se, že by se příští rok mohl vyšplhat až k 120 miliardám dolarů, ale prozatím ByteDance vítězí.

Pro firmu, která ještě donedávna měla minimální prezenci mimo Čínu, je to ohromný úspěch. Ocenění ale výrazně pomohla akvizice Musical.ly v loňskému roce. Musical.ly aktuálně již neexistuje, ByteDance ji letos v srpnu sloučil s čínskou verzí TikTok. Hudební aplikace je hlavně na západě ohromný fenomén, který je tak populární, že dokonce i Facebook se jej snaží okopírovat.

Další důležitou značkou firmy je Toutiao, jedna z nejpoužívanějších aplikací v Číně. Denně agreguje pomocí umělé inteligence zprávy a vydělává na reklamách zobrazených na nástěnce. Měsíčně ji využívá několik stovek milionů lidí.

Váš názor Další článek: DUEL: Bude lepší mít jeden čas po celý rok, nebo zachovat střídání na letní?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,