CanguRo: japonská robotická tříkolka a autonomní pomocník

Japonci přišli tento týden s dalším zajímavým kouskem chytré elektroniky. Jedná se o robotickou tříkolku, která je schopná se sama pohybovat, a autonomního pomocníka v jednom. Projekt nese název CanguRo (od anglického slova „kangaroo“, které znamená klokan) a informoval o něm server Japan Trends.

Jde se o společný projekt Shunji Yamanaky z univerzity v Tokiu a Takayuki Furuta z Technologického centra pro robotiku. V roli pomocníka umí robot následovat svého majitele a pomoci mu s převážením těžkých nákladů – například nákupu z obchodu. V případě únavy stačí z aplikace v mobilním telefonu přepnout robota do režimu tříkolky, nasednout a můžete se přepravovat rychlostí až 10 kilometrů v hodině.

Robot CanguRo je vybaven technologiemi pro zjištění polohy, automatické mapování okolí a rozpoznávání obrazu. Je tedy schopen pohybovat se v prostoru samostatně, nicméně v režimu robotické tříkolky ho lze přepnout na manuální ovládání. Rychlost je v takovém případě regulována pákou „plynu“ na řídítkách, zatáčí se náklonem těla a tím i celého stroje. I v tomto módu však nad řidičem bdí elektronika, která je v případě hrozící kolize schopna vozítko včas zastavit.

CanguRo se stále vyvíjí – tým techniků v současné době pracuje možnostech hlasové komunikace s uživatelem, které mají zprostředkovat osobnější kontakt. I z propagačního videa je zřejmé, že stroj zde zastupuje roli kamaráda, což má být jednou z ústředních myšlenek pro budoucí vývoj. V klipu je také vidět možnost ovládání vozítka pomocí mobilní aplikace – konkrétně jeho odeslání na určené místo.

Pokud se vám líbí japonská robotická tříkolka CanguRo a během léta budete mít cestu do Los Angeles, můžete ji spatřit v Japan House - výstavním centru představujícím japonské produkty a kulturu.

Chytrá vozítka zjevně zažívají období zvýšeného zájmu – počátkem roku například japonská Honda představila elektrické kolečkové křeslo 3E-B18 určené pro použití ve vnitřních i venkovních prostorách či robotický přepravník 3E-C18.

Diskuze (1) Další článek: I nejtajnější heslo může vyzradit tepelná stopa vašich prstů, ukázal výzkum

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,