Celá ruská armáda trénuje boj proti malým dronům

  • Ruští vojenští odborníci vyvíjejí nové taktiky proti útokům malých dronů
  • Ruské námořnictvo tyto postupy již vyzkoušelo při vojenském cvičení
  • Během tohoto cvičení podnikaly malé drony simulované útoky na lodě

Ruská armáda sice nemá k dispozici velké bojové letecké drony, má už ale řadu zkušeností s malými stroji. Když v roce 2014 pronikly ruské jednotky na východní Ukrajinu, tak tam jako jedni z prvních využívali malé drony k průzkumu i k řízení dělostřelecké palby na ukrajinské tanky a další cíle.

Když ale ruská armáda vstoupila do bojů v Sýrii na straně syrského režimu Bašára Asada, tak se náhle sami stali terčem sofistikovaných útoků malých levných dronů, ať už syrských povstalců nebo bojovníků takzvaného Islámského státu. Tyto drony jim způsobily nemalé problémy a ztráty.

Bez nových taktik to nepůjde

Ruská armáda se na tuto situaci snaží reagovat a její vojenští odborníci vyvíjejí nové taktiky, s jejichž pomocí by ruské jednotky mohly útokům malých dronů čelit.

Podle informací z ruského tisku už nové postupy v boji proti malým dronům vyzkoušelo ruské námořnictvo při vojenském cvičení u pobřeží okupovaného Krymu. Během tohoto cvičení podnikaly malé drony simulované útoky na lodě.

Podle dostupných informací je ruská armáda první, která se snaží zabudovat taktiky boje proti malým dronům do výcviku na úrovni celé armády. Spojené státy, Čína a další velcí vojenští hráči intenzivně vyvíjejí dílčí taktiky a technologie, které je možné použít proti útokům malými drony.

Bezprostřední motivací pro tento krok ruské armády byl lednový útok malými drony v Sýrii. Deset malých podomácku vyrobených dronů s výbušninami tehdy zaútočilo na ruskou leteckou základnu Hmímím poblíž syrského přístavu Latákie a další tři atakovaly malou ruskou námořní základnu v Tartúsu. Ruská armáda tvrdí, že sedm těchto dronů sestřelila protiletadlovými raketami a šest jich přiměla přistát elektronickým útokem.

Ruská armáda hodlá trénovat proti malým dronům veškeré své jednotky, včetně logistických jednotek, zdravotníků a kuchařů. Ruské jednotky by prý rovněž měly být brzy vyzbrojeny elektronickými puškami proti dronům, jako jsou Pichal nebo Rex-1.

Diskuze (7) Další článek: Další změna designu, tentokrát aplikaci překope Instagram. Kupodivu schová počty sledujících

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,