Češi pomohou NASA zvýšit bezpečí astronautů prvního pilotovaného letu na Měsíc od roku 1972

Hledáním odpovědi na otázku, jak během výprav do vesmíru ochránit posádku a zařízení před negativními účinky kosmického záření, se zabývá řada odborníků z celého světa. Mj. mezi ně patří i zaměstnanci české společnosti ADVACAM.

Právě tohoto úspěšného výrobce výrobce zobrazovacích detektorů si nyní ke spolupráci přizvala Louisiana State University (LSU), která zajišťuje výzkum radiace pro misi Artemis.

Detektory ADVACAMu dopraví na Měsíc bezpilotní let společnosti Intuitive Machines, jejíž lander Nova-C bude vypuštěn z rakety SpaceX Falcon 9 v roce 2022. ADVACAM se tak jako vůbec první tuzemská firma bude moct pyšnit tím, že vyvinula zařízení, které se dostalo až na naší přirozenou družici.

Klepněte pro větší obrázek
Detektor MiniPIX TPX3

„Máme modely a prognózy zdravotních rizik pro člověka na Měsíci, ale dosud nemáme skutečná měření složení záření na měsíčním povrchu,“ uvedl odborný asistent Jeffery Chancellor z LSU v tiskové zprávě.

„Nyní, když získáme skutečná data, můžeme je použít k ověření našich modelů, k lepším predikcím a ke zvýšení bezpečnosti budoucího cestování vesmírem,“ dodal.

Výše zmíněná data budou sbírat vysoce sofistikované miniaturizované detektory MiniPIX TPX3, které mohou měřit a rozlišovat typ, energii a směr každé zachycené částice. „Náš vývojový tým minimalizoval velikost, váhu a spotřebu energie detektoru tak, aby jej přizpůsobil použití ve vesmíru,“ komentoval to Jan Sohar, výkonný ředitel ADVACAMu.

Zdroj: TZ

Artemis Živě: Návrat člověka na Měsíc

Artemis je kosmický program NASA, jehož úkolem je obnovit lety člověka na Měsíc. Na oběžné dráze Měsíce bude vybudována stanice Gateway. Posádku ke stanici bude dopravovat kosmická loď Orion, vynesená raketou SLS. Na povrch Měsíce dopraví astronauty modul HLS, kterým bude minimálně při prvním přistání Starship od SpaceX.

Naplánované mise:

  • Artemis 1: Nepilotovaný let, kdy bude loď Orion navedena na oběžnou dráhu kolem Měsíce a pak zpět k Zemi. Termín: konec roku 2022
  • Artemis 2: Pilotovaný oblet Měsíce. Termín: rok 2023
  • Artemis 3: Přistání člověka na Měsíci. Termín: nejdříve v roce 2024
  • CLPS: Doprava vědeckých experimentů na povrch Měsíce jako podpora programu Artemis. Termín: od roku 2021
Váš názor Další článek: Pitva: Skvělá True Wireless sluchátka Jabra Elite 85t mají zajímavé vnitřnosti

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,