Češi uspěli v soutěži DARPA Subterranean Challenge. Jejich roboti zkoumali štolu

Americká obranná agentura DARPA před dvěma lety vyhlásila soutěž Subterranean Cahllenge, která má za úkol najít nejlepšího experimentálního záchranného robota, který si poradí s podzemním průzkumem ve štole, městě a jeskyni.

Jelikož robot na dálkové ovládání může ve stísněných podmínkách starých štol snadno přijít o rádiové spojení, musí být zároveň autonomní a ve tmě plnit soutěžní úkoly – třeba lokalizovat lidské figuríny fiktivních obětí závalu.

Tři kola a velké finále v roce 2021

Soutěž Subterranean Challenge je rozdělená na několik jednotlivých klání, přičemž v druhé polovině srpna se konal první okruh Tunnel Circuit (štola). Zkraje příštího roku čeká soutěžící Urban Circuit (město), příští léto Cave Circuit (jeskyně) a v roce 2021 velké finále, ve kterém se rozhodne o celkovém vítězi.

Příprava na kolo Tunnel Circuit v podání českého týmu CTU-CRAS:

Soutěžního klání se účastnila hromada akademických i soukromých týmů z USA, Evropy a Asie, přičemž vývoj některých robotů pomohla financovat přímo DARPA. Ostatní si museli poradit sami, ovšem zase se jich týkala možnost finanční odměny 200 tisíc dolarů za vítězství v jednotlivých kolech.

Soutěže se účastní i dva české týmu

Letního kola ve štole se účastnily také dva týmy z České republiky CTU-CRAS a Robotika. Zatímco tým CTU-CRAS tvoří experti Centra pro robotické a autonomní systémy při Fakultě elektrotechnické ČVUT, Robotiku pak inženýři z Technické fakulty České zemědělské univerzity v Praze. Co je však nejdůležitější, oba týmy uspěly!

Co vidí pásový robot CTU-CRAS a jak si pomocí lidaru mapuje okolí:

CTU-CRAS přivezla na místo konání vlastní drony i pozemní roboty, Robotika pak několik zajímavých konstrukcí včetně robota Kloubák, který se inspiroval v konstrukci zemědělských strojů, což DARPA ocenila speciálním oceněním Most Distinctive Robots.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Exotický Kloubák týmu Robotika (Foto: Robotika.cz)

Český tým CTU-CRAS vyhrál 200 000 dolarů

Podzemní kolo ve staré štole nakonec vyhrál americký tým Explorer složený ze studentů Carnegie Mellon University a Oregon State University, nicméně společně s druhým týmem CoSTAR se jednalo o roboty, jejichž vývoj DARPA financovala, a neměly tedy nárok na zmíněnou finanční odměnu 200 tisíc dolarů. Ta připadla třetímu bronzovému týmu, kterým byli inženýři z ČVUT! Robotika skončila z 11 týmů na 8. příčce.

Klepněte pro větší obrázek
To bude nových součástek! (Foto: CTU-CRAS)

Studenti nyní mají zhruba půl roku na vývoj a úpravu svých robotických systémů, v únoru je totiž čeká další kolo, které tentokrát DARPA uspořádá v městské zástavbě.

Diskuze (1) Další článek: Akutní leukémie je onemocnění kostní dřeně, proti kterému se těžko bojuje

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,