Češi se Ukrajincům složili na tank. Dostanou T-72, který tvoří jádro těžké techniky na frontě

Češi na webu Zbraněproukrajinu.cz už měsíce přispívají na nákup nejrůznějších prostředků, které poté zamíří na východoevropskou frontu.

Může to být sada na dezinfekci vody za 160 Kč, polní láhev, kolenní chrániče nebo třeba různé typy nábojů. Kampaním nicméně vévodily především sbírky na průzkumné a sebevražedné drony a před pár dny skončila sbírka na Tomáše.

Tomáš doplní další české zbraně na frontě

Tomáš není osiřelé dítě z Chersonu či tuzemský dobrovolník kdesi na frontě u Lymanu, ale hlavní bojový tank T-72 Avenger, který představuje českou a komplexní modernizaci jednoho z nejrozšířenějších sovětských tanků 2. poválečné generace.

Klepněte pro větší obrázek
Jeden z ukrajinských tanků T-72. Na frontě jich slouží stovky v různých variantách a modernizacích od 70. let až po současnost 

Hlavní zbraní Tomáše je samozřejmě 125mm kanón s nabíjecím automatem, jehož průbojné projektily dokážou bez problému prorazit padesáticentimetrový pancíř na vzdálenost přesahující 2 kilometry. Tank je dále vybavený tradičním duem kulometů v podobě spřaženého a protiletadlového.

Základní parametry Tomáše:

  • Posádka: Velitel, střelec, řidič
  • Motor: Vodou chlazený dvanáctiválec, 840 hp
  • Rychlost: 60 km/h na zpevněné cestě, 40 km/h v terénu
  • Střelivo: 37 kusů; 22 nábojů v automatu, další ve věži
  • Modernizace:
    • Noční vidění s dosahem až 4 km v pasivním režimu (nezjistitelné nepřítelem)
    • Zesílené pancéřování + reaktivní pancíř
    • Rádiová komunikace odolná proti rušení
    • Satelitní navigace

Už běží další sbírka na granáty a rakety

Cílovou částku 33 milionů korun nakonec vybralo 11 288 dárců, nicméně to je teprve začátek. Tank samotný je totiž k ničemu, pokud nemá munici.

Klepněte pro větší obrázek
Tank bez projektilů by byl k ničemu

V další sbírce se proto mohou zájemci skládat na nákup projektilů jak pro Tomáše a další tanky na frontě, tak na pořízení 122mm raket pro RM-70 Vampire 4D, 122mm a 152mm dělostřeleckou munici pro samohybné houfnice Dana vz. 77 a tažené houfnice D-20 a D-30, či minometnou 120mm munici. Z cílové částky 40 milionů korun se prozatím vybralo bezmála 17 milionů.

Tomáš pochopitelně není jediným tuzemským tankem T-72, který zamířil na Ukrajinu. Od začátku války jich Česko odeslalo desítky. Je však první svého druhu, který vzešel z veřejné sbírky a zároveň o něm víme, že je to modernizovaný kus a nikoliv zaprášená hromada pancíře ze skladu, na kterou roky nikdo nesáhl. 

Kdo to vlastně organizuje?

Za webem Zbraněproukrajinu.cz stojí iniciativa #wemustact českého podnikatele Dalibora Dědka (Jablotron). Jednou z tváří je také předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová.

Finanční sbírky a nákup zbraní pak probíhají v koordinaci s ukrajinským velvyslanectvím, které celý projekt zastřešuje, a garantem je pochopitelně také české ministerstvo obrany.

T-72 byl exportní tank pro spřátelené armády

Model T-72 se od 70. let minulého století dostal v podstatě do všech zemí tehdejší sovětské sféry vlivu, byl to totiž exportní tank a dodnes tvoří v mnoha modernizovaných variantách a obměnách páteř tamních armád. Ty české spravuje 73. tankový prapor v Přáslavicích.

Klepněte pro větší obrázek
Výstavka 73. tankového praporu v roce 2014

Některé starší tanky ale během konfliktu už zamířily na Ukrajinu, a konflikt tak uspíšil obměnu za německé Leopardy. První dorazí do Česka už letos v prosinci, výhledově pak hodlá ministerstvo obrany získat až padesát nejmodernějších verzí Leopard 2A7+.

T-72 vévodí ruským ztrátám na bojišti

Byť si sovětská a posléze ruská armáda pro své účely budovala výkonnější model T-80, jsou to právě tésedmdesátdvojky v různých variantách, které na ruské straně vévodí žebříčkům ztrát.

Do dnešních dnů Rusko ztratilo na Ukrajině přinejmenším 760 strojů T-72, které se komunitním detektivům z respektovaného Oryxu podařilo identifikovat na obrazových materiálech z fronty. Hned na druhém místě je pak už zmíněný pokročilejší model T-80 a Rusko ztratilo i mnoho muzejních T-64 a pokročilých T-90.

Diskuze (91) Další článek: Smolíčku, Pacholíčku, připoj nás k internetu na chviličku. Kyberpohádky připraví děti na drsný digitální život. A jsou zdarma

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,