Český kutil proměnil nafukovací kánoi Pálava od Gumotexu v robotické plavidlo budoucnosti

Československo dalo světu Gumotex a ikonické nafukovací lodě Pálava. A také jednoho kutila, který ke gumové kánoi přimontoval elektrický motor Minn Kota (27 lb), modelářskou řídící jednotku a rádiové dálkové ovládání. Nedávno se pochlubil výsledkem na YouTube.

Řídící jednotku tvoří deska Matek F405-WING s firmwarem Ardupilot. Jak je patrné na snímku z videa, v krabici nechybí vlevo dole ani GPS přijímač s tolik typickou anténou a v pravé dolní části pak ESC jednotka pro řízení otáček motoru XL5 HV od Traxxasu.

Nafukovací kánoe s dálkovým ovládáním v akci:

Samotným lodním motorem otáčí výkonné servo a vlastní navržená páka. O napájení se konečně stará olověná 56Ah 12V autobaterie Starline.

Pálavu lze ovládat bez další zátěže ze břehu a kochat se její plavbou mezi kačenkami v rákosí, nicméně elektromotorek pro rybáře a malé čluny má dostatek výkonu k tomu, aby uvezl i posádku. Ta si může v klidu hovět na dně lodi a vše ovládat běžným modelářským rádiovým ovladačem v rukou.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Řídící skříň, vývoj serva s otáčecím mechanizmem a klidná plavba na rybníku s autobaterií

Ardupilot toho ale zvládne více. Díky GPS by nebyl problém doplnit vrstvu pro automatickou plavbu podle předem naplánované trasy a kapitán lodi by si mohl dát letního šlofíka. S větším rozpočtem nás pak napadá ještě instalace překážkoměru.

Klepněte pro větší obrázek
První nafukovačka se záznamem trasy

Buď na bázi geiofencingu a GPS (virtuální plot představující hranice rybníku), levných dálkoměrů, anebo – pokud rozbijete všechna prasátka – rovnou lidaru.

Diskuze (13) Další článek: Ampere už testuje armovou bestii. Má 128 jader, podporuje DDR5 i PCIe 5.0

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,