Připojení k internetu | ČEZ | Optické kabely

ČEZ masivně investuje do optiky. Do deseti let natáhne linky o délce 11 tisíc kilometrů

Největší tuzemská energetická společnost oznámila investici ve výši 83 miliard korun, která do roku 2025 poslouží na modernizaci elektrické i datové infrastruktury. Čtvrtina této částky, něco přes 23 miliard, poputuje do digitálních technologií.

Z hlediska zaměření Živě.cz je nejzajímavější výstavba optické sítě. ČEZ má aktuální po celém republice natažené linky o délce 8500 kilometrů. Do roku 2025 chce firma vybudovat 6800 kilometrů optiky, do roku 2030 pak dalších 4200 kilometrů.

ČEZ již roky poskytuje optickou síť velkoobchodním partnerům, letos ale pod značkou ČEZNet začala nabízet i maloobchodní služby. Slibuje, že její optika bude „brzy v celém Česku“. Momentálně pokrývá část území v Karlových Varech a Týnci nad Sázavou. Z registru smluv ale víme, že chce stavět také například v Sedlčanech, Přelouči, Odrách, Kynšperku nad Ohří atd. ČEZ si některé sítě rovnou koupí, jen na závěr minulého roku pohltil regionální poskytovatele FDLnet.CZ, ISP West a TaNET West.

Firma síť využívá i pro vlastní účely pro monitorování a vzdálené řízení distribučních stanic. Mezi roky 2024 a 2027 chce také výrazněji digitalizovat koncová zařízení u zákazníků. Plánuje instalaci asi 800 tisíc chytrých elektroměrů s dálkovým odečtem. Nasadit je chce v místech se spotřebou nad 6 MWh, což se týká asi 80 % celkových přípojek v síti spravované ČEZ Distribucí.

Diskuze (24) Další článek: Kdo v EU nejvíc využívá jadernou energii? Kdo vítr, Slunce? Kdo spoléhá na fosilie? Čísla a mapy

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,