Čína | Soukromí | Sledování

Chcete novou SIM kartu či datový plán v Číně? Připravte si občanku a obličej

V Číně aktuálně zavádí nová nařízení, která se týkají nákupu SIM karet a datových plánů u operátorů. Nově budou muset zákazníci, kromě prokázání se občanským průkazem, naskenovat i svůj obličej.

Nové nařízení bylo představeno již v září, vešlo ale v platnost až nyní, 1. prosince. Doposud bylo v Číně nutné se při nákupu SIM karty či datového tarifu prokázat tamní obdobou občanského průkazu, nyní je ale nutné nechat si naskenovat obličej.

Vláda tento krok obhajuje jako snahu ochraňovat právě a uživatele v kyberprostoru. Zároveň chtějí zabránit krádežím identity a SIM karet. Odpůrci ale poukazují na podezření, že vláda data zneužívá pro potlačování etnických minorit a ke sledování obyvatel. K tomu ostatně často slouží i téměř všudypřítomné kamery na ulicích. Těch je na 170 milionů a vyskytují se především na zastávkách MHD a dalších veřejných místech.

V Číně se ale experimentuje i s dalším využitím obličejových skenů. V některých obchodech totiž mohou zákazníci například zaplatit bez využití karty či telefonu, pouhý pohledem do kamery. Stejně tak pro seniory nad 60 let běží program, kdy za předání svého skenu obličeje získají jízdné v dopravě zdarma.

Jak jste na tom vy a soukromí na internetu? Hlasujte v našem Duelu:

Zdroj: The Next Web

Diskuze (30) Další článek: Evropská unie opět vyšetřuje Google. Kvůli sběru dat

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,