Chcete zhubnout? Vynechte snídani!

  • Vydatná snídaně patří přinejmenším půlstoletí k pilířům zdravé výživy
  • Jenže lidé po celá tisíciletí nezačínali den tím, že si nacpali břicha a vyrazili za obživou
  • Současné výzkumy nedokazují, že by vydatná snídaně pomáhala hubnout

Snídani sněz celou, o oběd se rozděl s přítelem a večeři nech nepříteli. Kolikrát jsme to slyšeli? A tak není divu, že tomu věříme. Naší falešnou vírou v zázračný účinek snídaně by měla od základů zatřást nová studie australského týmu vedeného Flavií Cucuttiniovou z Monash University v Melbourne publikovaná v předním lékařském časopise BMJ.

Australané dali dohromady výsledky studií, které zkoumaly vliv vynechaných snídaní na tělesnou hmotnost a celkový denní příjem energie. Z takto získaných dat nevyplývá ani v nejmenším, že by vynechávání snídaně vedlo k tloustnutí. Flavia Cucuttiniová a její kolegové tak došli ke stejným závěrům, jaké publikovali před třemi roky britští vědci pod vedením Dylana Thomsona z University of Bath.

Australská a britská studie nejen nepotvrdily negativní dopady vynechávané snídaně, ale přinášejí zcela opačné svědectví. Pokud vynecháme snídani, můžeme se zbavit nadbytečných kil. Britská studie ale ve své době úplně zapadla a odborníci ani veřejnost jí nevěnovali prakticky žádnou pozornost. Ani australská studie neláme rekordy ve sledovanosti.

Jak jedli předkové

Dietologové nám ordinují pravidelný přísun potravy, i když nedílnou součástí života našich předků bylo občasné hladovění kompenzované vydatnou konzumací potravy, např. po úspěšném lovu. Náš organismus je na takové výkyvy stále ještě velmi dobře adaptovaný.

Nové výzkumy například dokazují, že krátké půsty prospívají našim střevním bakterií a jejich prostřednictvím i nám samotným. Skladba střevních bakterií spolurozhoduje o sklonech k obezitě a promítá se i do dalších tělesných funkcí včetně imunitního systému.

Člověk se vyvíjel po tisíciletí za podmínek, které snídaním nepřály. Svědčí o tom životní styl posledních lovců a sběračů na této planetě. Například tanzanští Hadzové nesnídají. Pro takové ranní jídlo ve svém jazyce ani nemají slovo. Muži vyrážejí ráno na lov zvěře s prázdným žaludkem a také ženy se vydávají sbírat ovoce a hlíz nalačno.

Ženy si během dne sem tam strčí do pusy nějakou bobuli. Muži vybírají hnízda divokých včel, a tak se jejich velmi pozdní svačiny často skládají právě z medu. Iluzemi o nutnosti pravidelné konzumace potravy Hadzové rozhodně netrpí. Hlavní denní jídlo je čeká až večer po návratu do tábora, kdy se konzumuje to, co muži ulovili a co ženy nasbíraly.

I když Hadzové zůstanou přes den v táboře, necpou se ihned, jakmile vstanou. Kousek medu nebo trochu kaše z plodů baobabů většinou nejedí před desátou dopoledne. To je minimálně patnáct hodin po večerním jídle. Hadzové tak staví na hlavu všechna doporučení dietologů, a přesto nejsou tlustí a netrpí civilizačními chorobami.

Proč se vědci tak dlouho mýlili?

Odborníci na výživu vycházeli z představy, že větší počet jídel v menších porcích nás udrží po celý den v pohodě, protože nás uchrání před kručením v břiše. Domnívali se, že pokud bychom se cpali odpoledne a navečer, zaděláme si na zdravotní potíže, protože v té době nám krví kolují nejvyšší hladiny krevního cukru glukózy, inzulínu a úroveň metabolismu je snížená.

Tenhle mylný předpoklad se opíral o několik studií provedených na laboratorních potkanech a několik krátkodobých studií s lidskými dobrovolníky.

Na škodlivost vynechávaných snídaní vědci usuzovali také ze studií, které ukazovaly, že lidé vynechávající některá z denních jídel bývají tlustší. Efekt vynechávaných jídel však je obvykle sledován na obézních dobrovolnících, kteří často zkoušejí nejrůznější diety.

Zhusta na nich nevydrží a nacpou se vším, co si během diety odpírali. Následně trpí výčitkami svědomí a mají tendenci vynechávat některá jídla, aby se za prohřešek proti dietě potrestali a kompenzovali ho. Hlavní příčinou obezity ale není vynechávání některých jídel, nýbrž celkově nezdravá skladba jídelníčku a nízká fyzická aktivita.

Silným argumentem pro vydatnou snídani především u dětí, je víra, že energie ze snídaně je nutná pro optimální práci mozku a tedy i pro dobrý prospěch ve škole. Hodnověrné vědecké důkazy pro to ale neexistují.

Mylných představ odborníků na výživu se chytly sdělovací prostředky, pro které je zdravé stravování osvědčeným evergreenem. A výrobci potravin, které nám mají zajistit dobrý start do celého dne, se na téhle vlně samozřejmě rádi svezou. Jim zajišťuje propagace vydatných snídaní odbyt a zisky.

Pramen: BMJ

Diskuze (51) Další článek: Facebook Messenger konečně umí mazat odeslané zprávy. Na rozmyšlenou máte 10 minut

Témata článku: Zdraví, Výzkum, Hubnutí, Potraviny, Jídlo, Prohřešek, Výživa, Baobab, Bath, Dylan, Studie, Univerzita of Bath, Břicho, Tisíciletí, Monash University, Odbyt, Dietolog, Snídaně, BMJ, Potrava, University of Bath, Dobrý start, Dieta, Celé tisíciletí, Výkyv



Jak je možné, že plachetnice pluje třikrát rychleji než vítr, který ji pohání

Jak je možné, že plachetnice pluje třikrát rychleji než vítr, který ji pohání

** Některé závodní trimarány překonají rychlost větru, který je pohání ** Jak je něco takového vůbec možné? Neporušují zákony fyziky? ** Ale vůbec ne. Stačí si připomenout sčítání vektorů

Jakub Čížek
JachtaFyzikaTechnologie
Vyzkoušeli jsme zbrusu novou skládačku od Honoru. Je štíhlá a lehká, něco ale musela obětovat

Vyzkoušeli jsme zbrusu novou skládačku od Honoru. Je štíhlá a lehká, něco ale musela obětovat

** Honor vylepšil svoji loňskou skládačku, je lehčí a tenčí ** Má pokročilejší sestavu fotoaparátů a výkonnější procesor ** Na voděodolnost a bezdrátové dobíjení se ale znovu nedostalo

Jan Láska
Skládací konstrukceVideo
22 nejlepších erotických thrillerů. Kde je najdete online?

22 nejlepších erotických thrillerů. Kde je najdete online?

V žáru vášně, Osudová přitažlivost, Základní instinkt, Ďábelská svůdkyně, Nebezpečné hry, Dvojitý milenec. Exkurze do historie subžánru erotických thrillerů, v němž se napětí mísí se vzrušením.

Marek Čech
Filmy, které musíte vidět
Na povrchu Měsíce je tolik kyslíku, že by stačil pro lidstvo na 100 tisíc let

Na povrchu Měsíce je tolik kyslíku, že by stačil pro lidstvo na 100 tisíc let

** Lidstvo se připravuje na kolonizaci Měsíce ** Jednou ze základních surovin, bez nichž se na naší přirozené družici neobejdeme, je nepochybně kyslík ** Kde ho vzít?

Stanislav Mihulka
KolonizaceMěsícO2