China Internet Report: Asijská velmoc se chlubí, v čem už nás předběhla

South China Morning Post sestavil zprávu o stavu čínského internetu a digitálního byznysu za rok 2019. China Internet Report 2019 (PDF) na více než sto stranách srovnává současného asijského hegemona především s jeho nejsilnějším konkurentem – USA. Zpráva vznikla v době eskalujících obchodních a strategických sporů mezi oběma zeměmi.

Podívejte se na několik grafů, které ilustrují, ve kterých oblastech se snaží Čína vyrovnat Západu a kde už jej předběhla, což by mělo být varování pro zdejší technologickou scénu.

Peking si například nedávno vytyčil metu stát se jedničkou na poli studia a aplikace technologií umělé inteligence a do těchto oblastí s podporou státu investuje miliardy dolarů.

Klepněte pro větší obrázek
I když je internetová penetrace Číny nižší než v USA, v absolutních číslech je asijská země díky své velikosti největším mobilním a internetovým trhem světa.
Klepněte pro větší obrázek
Čína se chlubí, že má na svém digitálním trhu alternativu prakticky ke všem západním sociálním sítím a aplikacím.
Klepněte pro větší obrázek
Největší internetoví hráči Číny. Mnozí z nich, třeba Tencent, masivně investují i do západních technologických firem včetně Tesly.
Klepněte pro větší obrázek
Čtyři klíčové trendy pro rok 2019
Klepněte pro větší obrázek
Podle Číny jsou její aplikace už natolik dobré, že je začíná kopírovat i Západ.
Klepněte pro větší obrázek
Dalším trendem je zavádění 5G. Zde má Čína opravdu zřetelný náskok.
Klepněte pro větší obrázek
Dalším trendem je masivní investice a implementace technologií A.I. I zde začíná být Čína technologickým lídrem.
Klepněte pro větší obrázek
Posledním velkým trendem letošního roku je budování systému „skóre občana,“ který je kvůli pověsti Číny optikou Západu poměrně kontroverzní. Ve své podstatě se jedná o masivní strojovou analýzu digitálních stop Číňanů a výpočet jejich reputačního skóre.
Klepněte pro větší obrázek
Sociální skóre se stává v Číně realitou, přičemž země masivní sledování obhajuje třeba tím, že tak zajistí vyšší bezpečnost svých občanů.

Diskuze (12) Další článek: 16 tipů a vychytávek, se kterými dokonale ovládnete komunitní navigaci Waze

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,