Prohlížeče | Chrome | Flash Player

Chrome 69 začne už za dva týdny „trolit“ všechny fanoušky Flash Playeru

Už je to více než rok, co Adobe oznámilo časový plán ukončení podpory Flash Playeru, která definitivně utichne už za rok a půl. Zapojili se i výrobci internetových prohlížečů, kteří dle plánu začínají blokovat technologii ve svých programech.

K nejagresivnějším (v tom dobrém slova smyslu) patří lídr trhu Chrome, který už v příští verzi 69, které bychom se měli dočkat zkraje září, začne u webů, jenž stále vyžadují Flash Player, vyžadovat souhlas uživatele a to po každém restartu prohlížeče.

cd3cc05f-4e34-48bf-90a3-36820def17b9
Žádost o spuštění Flash Playeru. Dosavadní verze Chromu si nastavení pamatovaly. Počínaje zářím se však bude Chrome dotazovat stále dokola po každém restartu prohlížeče.

Suma sumárum, pokud používáte webovou aplikaci, která z nějakého důvodu stále lpí na Flashi, a Chromu jste dali jasně najevo, že jej má spouštět, s koncem prázdnin vás těmito žádostmi bude obtěžovat pokaždé, kdy jej vypnete a zase zapnete (Chrome však naštěstí umožňuje stály běh na pozadí).

Nutno podotknout, že o tomto obtěžování víme už poměrně dlouho – od chvíle, kdy Google jasně stanovil vlastní pravidla ukončení podpory Flash Playeru. Poněkud agresivnější způsob, který možná někomu znepříjemní surfování, má tedy tlačit na poslední opozdilce, kteří své interaktivní weby stále nepřepsali do technologií z rodiny HTML5. Nyní jim dost možná začnou nadávat i jejich návštěvníci.

Flash Player skončí v roce 2020. Co s tím?

A jak bude blokování Flash Playeru dále pokračovat? Příští rok v červenci by měl vyjít Chrome 76. V něm již bude ve výchozím stavu Flash Player zablokovaný. Prohlížeč jej tedy vůbec nezpracuje a ani nevyskočí žádná žádost o jeho aktivaci. Chrome se bude chovat, jako by tuto technologii vůbec nepodporoval. V nastavení prohlížeče jej ale budete moci stále ručně aktivovat.

S příchodem Chromu 87 na sklonku roku 2020 pak podpora zmizí definitivně.

Diskuze (28) Další článek: Víte, že Facebook hodnotí vaši důvěryhodnost? Podle toho, jak poznáte fake news

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,