Google | Chrome | HTTPS

Chrome 90 bude vynucovat HTTPS. Zabezpečenou předponu doplní do neúplných adres

Drobná, ale celkem významná vychytávka bude přítomná v nové verzi Chromu. Internetový prohlížeč bude automaticky neúplné URL adresy načítat pomocí více bezpečnějšího HTTPS protokolu, současná praxe přitom je, že v takových případech volí standardní HTTP. Novinka se bude týkat Chromu 90, uvedl Google na svém blogu.

Firma na něm také popisuje, jak neuvěřitelně časté neúplné URL jsou. Většina lidí nepíše celou adresu, když potřebuje vyhledat nějaký web, obvykle uvede prostě zive.cz místo http://zive.cz. Prohlížeče si stejně zbytek doplní. Chrome dosud takové adresy načítal přes HTTP, mělo to svou logiku, dříve spousta webů bezpečnější protokol nepodporovala.

To se ale změnilo, mimo jiné díky dlouhodobému vyhrožování Googlu, že weby bez HTTPS přestane zcela podporovat. Ve Chromu 90 proto bude doplňování automaticky směřovat na bezpečnější protokol. Změna už v minulém měsíci nastala u malé skupiny uživatelů Chrome 89. Google podotýká, že opatření není jen bezpečnostního rázu, znamená, že weby s HTTPS se budou i rychleji načítat.

Pokud stránka čirou náhodou ani v dnešní době HTTPS podporovat nebude, URL se automaticky doplní o původní HTTP. Stane se tak ale až poté, co prohlížeč jako první vyzkouší možnost HTTPS. Načítání HTTP se tedy naopak zpomalí.

Chrome 90 by měl vyjít 13. dubna, vychytávka bude přítomná ve všech variantách kromě iOS, na kterou by měla dorazit později. Nová verze prohlížeče má podporovat mimo jiné kodek, díky kterému budou plynuleji fungovat videokonference.

Diskuze (29) Další článek: Air Bank zavádí tmavý režim, zatím ale jen v aplikacích

Témata článku: , , , , , , , , , , ,