Prohlížeče | Chrome

Chrome bude výrazně bezpečnější a chystá nový domov pro doplňky

Google se netradičně pochlubil hromadou novinek, které se postupně promítnou do jeho prohlížeče Chrome.

Designéři přeskupí položky v nastavení prohlížeče takovým způsobem, aby se uživatelé rychleji dostali třeba k výmazu historie. Podle Googlu to dělají často a tento balík novinek se má týkat primárně bezpečnosti a soukromí. Proto přibude lepší možnost blokace některých cookies a malwarových reklam.

Bezpečností audit a kontrola surfování

S tím souvisí další nová funkce – bezpečnostní audit. Zkontroluje, jestli nedošlo ke kompromitaci hesel (to už Chrome umí), bezpečnostní nastavení a výsledky zobrazí souhrnně v odrážkách.

Volitelně budete moci co nevidět aktivovat funkci Enhanced Safe Browsing, což je v podstatě antivirus pro prohlížeč přímo od Googlu. ESB bude kontrolovat každou navštívenou stránku, a pokud se přihlásíte ke svému účtu slibuje ještě plošnější a holistický přístup – ESB poté může pracovat i s daty z dalších služeb a odhadovat, jestli nejsou nebezpečná.

Šifrované DNS

Chrome také začne oficiálně podporovat Secure DNS, tedy šifrovaný překlad domény na IP adresu, čímž se ještě méně sníží možnost odposlechu.  Chrome podporoval Secure DNS už od loňského roku, zatím ale jen v testovacím režimu. Nyní bude funkce přímo integrovaná do nastavení prohlížeče, kde si budete moci zvolit zabezpečený DNS server, se kterým má Chrome komunikovat.

Secure DNS už z principu obchází nejtypičtější techniku blokování nejrůznějších webů, poskytovatel internetu či jiná autorita po jeho aktivaci totiž nemá tušení, kde vlastně surfujete.

Na závěr se Chrome v brzké době dočká ještě jedné a nejspíše nejviditelnější novinky. Ikony rozšíření se doposud zobrazovaly v pravém horním rohu vedle hamburgerového hlavního menu. Nově doplňky zastoupí jednotná ikona, pod kterou se zobrazí roleta se všemi doinstalovanými doplňky.

Všech těchto novot bychom se měli dočkat v následujících dnech a týdnech, nejsou tedy všechny do jedné vázané na nějakou konkrétní verzi prohlížeče Chrome.

Diskuze (5) Další článek: Čína investuje 2,2 miliardy dolarů do místního výrobce čipů. Pomůže to Huawei

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,