Intel | Počítače | Indiegogo

Chuwi Larkbox: nejmenší počítač o velikosti citrónu je postavený na Intelu

Miniaturní počítače v krabičce nejsou žádnou novinkou, vyrábí je poměrně hodně společností a v rámci různých konstrukcí. Společnost Chuwi se ale pochlubila novinkou, která z pohledu velikosti strčí všechny do kapsy.

Chuwi Larkbox je totiž dle tvrzení nejmenší počítač na světě, který obsahuje procesor od Intelu s populární instrukční sadou x86. Výrobce doslova uvádí, že jeho velikost lze přirovnat třeba k citrónu, konkrétně se jedná pouze o 6,1 × 6,1 × 4,3 cm s hmotností 127 g.

A co je vlastně uvnitř krabičky? Jde o mobilní čtyřjádrový 14nm čip Intel Celeron N4100 s frekvencí 1,1 GHz až 2,4 GHz (turbo), která byl na trh uveden v roce 2017 a má TDP 6 W. Procesor má i integrovaný grafický čip Intel UHD 600 s podporou 4K@60 na výstupu. Vzhledem k malým rozměrům a komponentám je ale nutné aktivní chlazení, které zajišťuje jeden miniaturní ventilátor.

Operační paměť LPDDR4 má kapacitu 6 GB a SSD úložiště pak 128 GB. Slot M.2 2242 ale umožňuje upgrade až na 1TB kapacitu. Pokud nepotřebujete vysokou rychlost čtení a zápisu, můžete k rozšíření kapacity použít i microSD kartu.

Krabička má jeden port USB-C, dva USB 3.0, HDMI a výstup na sluchátka. Z pohledu konektivity lze využít jak Wi-Fi tak i Bluetooth 5.0.

Kde je tedy háček? Na počítač si počkáte, protože 23. června bude teprve startovat jeho kampaň na Indiegogo. Cena pro ty, co si ho ale včas předobjednají, je velmi příznivá – 169 dolarů, tedy asi 4 800 korun.

Diskuze (12) Další článek: Absolutní ticho: Test pasivně chlazené grafické karty Palit GeForce GTX 1650 KalmX

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,