Technologie | AMD | Grafické karty

Chystané grafiky od AMD změní způsob chlazení. Dostanou dva ventilátory

Nvidia už u vlastních referenčních modelů nejvýkonnějších karet v roce 2018 upustila od chlazení typu „blower“ tedy kombinace jednoho ventilátoru, který tlačil vzduch skrze celou kartu a teply vzduch šel přímo ze zadní strany a mimo počítačovou skříň. AMD po zkušenostech s Radeonem 5700 XT tuto konstrukci rovněž nepoužije ani u nové generace.

Jak se objevilo na jednom snímku z prezentace AMD (viz výše) a později bylo potvrzeno i samotným vysoce postaveným manažer AMD, nové modely grafických karet, které budou mít referenční design nebo z něho budou jiní výrobci vycházet, už budou používat dva větší ventilátory, podobně jako třeba referenční modely GeForce RTX.

Oba typy chlazení mají své výhody a nevýhody, nový typ bude generovat veškeré teplo do vnitřku skříně, takže bude nutné mít efektivní cirkulaci vzduchu ve skříni, kdy pomocí jiných ventilátorů budete tento teplý vzduch zase dostávat ze skříně pryč. Výhodou je potenciálně menší hluk a lepší teploty.

Od dalších výrobců se bezesporu dočkáme i modelů se třemi ventilátory, které ale nejsou z pohledu vlastností a výkonu chlazení odlišné od verzí se dvěma ventilátory. Záleží spíše na konkrétní kartě, kvalitě bloků a konstrukci.

Váš názor Další článek: Kofein zlepšuje schopnost řešit problémy, ale nezvyšuje kreativitu, naznačuje studie

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,