Bezpečnost | Chytrá domácnost | IoT

Chytrá žárovka může být vstupní branou malwaru do domácí sítě. Experti upozornili na zranitelnost

Výzkumný tým společnosti Check Point Research odhalil zranitelnosti, které mohly pomoci hackerům v infikování domácích či pracovních sítí ransomwarem či jiným malwarem. Využili k tomu chytré žárovky. 

Výzkumný tým se zaměřil na řídící jednotku osvětlení Philips Hue, v níž byly nalezeny zranitelnosti, které prostřednictvím protokolu ZigBee umožnily proniknout do napojené počítačové sítě.

Jaký je scénář možného útoku? Hacker se napojí na žárovku (musí být v dosahu, což zranitelnost naštěstí omezuje jen na cílené osobní útoky) a nejprve mění barvu nebo jas žárovky, aby přiměl uživatele myslet si, že má žárovka závadu.

Žárovka se v ovládacím panelu uživatele zobrazí jako „nedostupná“, takže se ji pokusí „resetovat“. Uživatel ji musí odstranit z aplikace a následně ji přes řídící jednotku znovu vyhledá. Řídící jednotka najde infikovanou žárovku a uživatel ji přidá zpět do své sítě. Hackerem ovládaná žárovka s aktualizovaným firmwarem pak s využitím zranitelnosti v protokolu ZigBee způsobí přetečení vyrovnávací paměti v řídící jednotce kvůli velkému množství zasílaných dat.

Nastalá situace útočníkům umožní nainstalovat malware do řídící jednotky, která je připojena k podnikové nebo domácí síti. Malware se znovu spojí s útočníky a využije nějaký známý exploit (například EternalBlue), takže útočníci mohou infikovat cílovou IP síť přes řídící jednotku a šířit ransomware nebo spyware.

Postup hackování chytrých žárovek:

Jak konkrétní podoba útoku vypadá, můžete vidět na videu výše. V době zveřejnění informací již Phillips vydal aktualizaci, která zranitelnost eliminuje. Pokud tedy používáte poslední verzi firmwaru, nejste již nijak ohrožení.

„Mnoho lidí si neuvědomuje, že IoT zařízení mohou představovat bezpečnostní riziko. Nejnovější výzkum ukazuje, jak mohou hackeři zneužít i ty nejobyčejnější, zdánlivě ‚hloupá‘ zařízení, jako jsou žárovky, a použít je k útoku na síť a šíření malwaru,“ říká Petr Kadrmas, Security Engineer Eastern Europe ve společnosti Check Point. 

Diskuze (54) Další článek: Sporťák inspirovaný stíhačkami byl obří propadák. Tvůrci i tak přinesl velké jmění

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,