Chytré brýle dokážou samy zaostřovat. Na blízko i na dálku

  • Inženýři řešili problém střídání brýlí na čtení a na dálku
  • Představili brýle, které se dokážou přizpůsobovat vašemu zraku
  • Zatím existuje prototyp, ale v prodeji by mohly být už za 3 roky

Tým vedený profesorem Carlosem Mastrangelem z University of Utah a doktorandem Nazmulem Hasanem vytvořil „inteligentní brýle“ se speciálními čočkami, které dokážou automaticky zaostřovat. Je přitom zcela lhostejné, zda jejich uživatel upírá zrak na blízkou či naopak vzdálenou věc.

„Většina lidí, kteří používají brýle na čtení, si je musí neustále nasazovat a sundávat. Teď už to nebudete muset dělat. Prostě si vezmete tyhle a vždy uvidíte dobře,“ komentoval to Mastrangelo.

Klepněte pro větší obrázek
Prototyp brýlí, které ostří samy. Zatím jsou poměrně robustní, ale fungují.
Foto: Dan Hixon/University of Utah

Připomeňme, že jak stárneme, čočky v našich očích ztrácejí svou schopnost upravovat hloubku ostrosti v závislosti na tom, na co se zrovna díváme. To je důvod, proč mnoho z nás začne trpět krátkozrakostí či naopak dalekozrakostí.

Mastrangelo a Hasan proto vyrobili brýlové čočky obsahující glycerin. Tato hustá bezbarvá tekutina je uzavřena mezi dvěma pružnými membránami, přičemž k zadní membráně je připojena trojice mechanických pohonů, které ji posouvají sem a tam (jako průhledný píst). Tím se mění zakřivení čočky a současně ohnisková vzdálenost mezi čočkou a okem.

Dotyčné čočky byly zasazeny do rámů, ve kterých se nachází potřebná elektronika a baterie napájející pohony. V můstku brýlí pak naleznete dálkoměr. Jakmile se na něco podíváte, dálkoměr prostřednictvím pulsů infračeveného světla změří vzdálenost a předá pohonům informaci o tom, jak zakřivit čočky. Hasan v této souvislosti uvedl, že čočky dokážou změnit fokus z jednoho objektu na jiný za pouhých 14 milisekund.

Důležitá je samozřejmě také výdrž baterií. Ta by měla činit přes 24 hodin na jedno nabití.

Klepněte pro větší obrázek
Základem je elektronicky řízená čočka, která mění ohniskovou vzdálenost podle údajů z infračervených čidel. Ta sledují vzdálenost pozorovatelem sledovaných objektů.
Foto: Carlos Mastrangelo/University of Utah

Před prvním použitím bude zapotřebí „protáhnout“ předpis na brýle speciální smartphone aplikací, která přes Bluetooth čočky podle požadavků nakalibruje. Od tohoto okamžiku už se budou přizpůsobovat vašemu zraku (teoreticky až do konce života).

A kdy by se tento unikátní produkt mohl objevit na trhu? Podle dostupných informací již přibližně za tři roky!

Diskuze (13) Další článek: Jarní úklid Googlu začíná: první obětí je platební aplikace Hands Free, která pro ověření používala selfie

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,