Chytrý stetoskop s umělou inteligencí dokáže identifikovat onemocnění srdečních chlopní lépe než lékaři

Americká firma Eko, zabývající se digitálním zdravotnictvím a zlepšením detekce srdečních a plicních onemocnění, oznámila, že Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) povolil její software Eko Murmur Analysis Software (EMAS) pro detekci a charakterizaci srdečních šelestů u dospělých a dětských pacientů.

Díky nové generaci funkcí pro detekci šelestů je Eko prvním a aktuálně jediným chytrým stetoskopem na trhu, jež dokáže identifikovat a rozlišit strukturální srdeční šelesty svědčící o onemocnění srdečních chlopní, informuje web PharmaLive.

Chytrý stetoskop

Život ohrožující onemocnění srdečních chlopní je diagnostikováno u více než 8 milionů Američanů a často je poprvé identifikováno pomocí stetoskopu. Velmi důležitá je včasná detekce, proto je varující, že až 57 % klinicky významných srdečních vad chlopní zůstane opomenuto a miliony pacientů nejsou včas diagnostikovány.

Firma Eko spojila umělou inteligenci, orientovanou na analýzu šelestů, s digitálními stetoskopy. Proměnila tak tradiční stetoskop na objektivní, levný a škálovatelný screeningový nástroj, který dokáže identifikovat významné srdeční onemocnění během několika sekund.

„Zpřístupněním algoritmů pro screening srdečních onemocnění a digitálních stetoskopů v ordinacích po celé zemi směřujeme k budoucnosti, v níž se objektivnější a důslednější screening vad srdečních chlopní může stát standardem péče.“ řekl spoluzakladatel a generální ředitel společnosti Eko Connor Landgraf.

Nemoc odhalí algoritmy AI

Algoritmus EMAS výrazně zlepšuje schopnost lékařů přesně a důsledně identifikovat vadu srdečních chlopní, přičemž celková citlivost je 85,6 % a specificita 84,4 %. Další analýza ukázala, že u dospělých osob starších 18 let algoritmus EMAS identifikoval strukturální šelesty s citlivostí 90,2 % a specificitou 90,6 %. Při použití tradičních stetoskopů byla u praktických lékařů zjištěna citlivost jen 44 % a specificita 69 %.

Eko Murmur Analysis Software (EMAS) je cloudový algoritmus strojového učení, který analyzuje srdeční ozvy, fonokardiogram a EKG (pokud je k dispozici), zachycené pomocí chytrých stetoskopů. Software využívá k interpretaci získaných signálů několik metod, včetně zpracování signálu a konvolučních neuronových sítí. Databáze používaná při trénování a testování systému EMAS je jedním z největších úložišť klinicky ověřených srdečních zvuků na světě.

„Kombinace detekce patologického šelestu pomocí stetoskopu, tedy nástroje, který je hluboce zakořeněn v lékařské praxi, umožní přesnější a efektivnější screening onemocnění srdečních chlopní,“ řekl výkonný ředitel Bluhmova kardiovaskulárního institutu na Northwestern Medicine Patrick McCarthy.

„Platforma společnosti Eko pomůže odhalit časnou fázi onemocnění srdečních chlopní u milionů lidí na celém světě, které by jinak mohlo být přehlédnuto, a významně ovlivní naši schopnost léčit pacienty pomocí život zachraňujících zákroků.“

Váš názor Další článek: Pozor na veřejné fontánky a vodotrysky. Mohou být plné fekálních bakterií, varuje CDC

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,