Čína chce získat vzorky marsovských hornin o dva roky dříve než NASA

Čína se chce stát historicky prvním národem, který úspěšně dopraví vzorky hornin z rudé planety zpět na Zemi. Upozornil na to server SpaceNews.

Z dostupných informací plyne, že mise zvaná Tchien-wen-3 by mohla být zahájena koncem roku 2028, přičemž dotyčné vzorky by na Zemi dorazily nejpozději v červenci 2031.

V takovém případě by Čína o dva roky předstihla NASA a ESA, jejichž Earth Return Orbiter se podle posledních revizí vrátí někdy v roce 2033 – tedy za předpokladu, že ho jmenované kosmické agentury nakonec skutečně vyšlou.

Slušná šance na vítězství

Jelikož Tchien-wen-3 je pojatá méně ambiciózněji než výše zmíněná společná mise NASA a ESA, je dost možné, že se bývalé Říši středu v tomto pomyslném závodu skutečně podaří triumfovat.

V její prospěch hrají i bohaté zkušenosti – loni na Marsu přistál rover Zhurong a ve stejný rok získala měsíční horniny.

NASA je oproti tomu momentálně zaměstnaná především projektem Artemis, v rámci nějž se mají lidé znovu vydat na Měsíc. Lze tak spekulovat o tom, jak velkou prioritu pro ní Mars vlastně má.

Titulní foto: NASA's Marshall Space Flight Center, CC BY-NC 2.0

Artemis Živě: Návrat člověka na Měsíc

Artemis je kosmický program NASA, jehož úkolem je obnovit lety člověka na Měsíc. Na oběžné dráze Měsíce bude vybudována stanice Gateway. Posádku ke stanici bude dopravovat kosmická loď Orion, vynesená raketou SLS. Na povrch Měsíce dopraví astronauty modul HLS, kterým bude minimálně při prvním přistání Starship od SpaceX.

Naplánované mise:

  • Artemis 1: Nepilotovaný let, kdy bude loď Orion navedena na oběžnou dráhu kolem Měsíce a pak zpět k Zemi. Termín: konec roku 2022
  • Artemis 2: Pilotovaný oblet Měsíce. Termín: rok 2023
  • Artemis 3: Přistání člověka na Měsíci. Termín: nejdříve v roce 2024
  • CLPS: Doprava vědeckých experimentů na povrch Měsíce jako podpora programu Artemis. Termín: od roku 2021
Diskuze (7) Další článek: Povinná výbava Windows. Archivátor 7-Zip má zase několik funkcí navíc

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,