Čína jde proti proudu. Letos spustí nové uhelné elektrárny o výkonu 31 Temelínů

Svět diskutuje klimatickou krizi, emise CO₂, přechod na udržitelné zdroje energie. Čína řeší problém cestou nejmenšího odporu. V letech 2020 a 2021 se tamní průmysl potýkal s odstávkami v důsledku nedostatku elektrické energie, a tak se rozjel obří plán na výstavbu nových elektráren.

Hned v roce 2022 byly spuštěny elektrárny spalující fosilní paliva (zejména uhlí, ale také zemní plyn) s celkovým instalovaným výkonem 40 GW. V roce 2023 to má být dokonce 70 GW – pro kontext to je 31násobek jaderné elektrárny Temelín. Odpovídajícím způsobem roste těžba fosilních paliv a jejich dovoz (zejména z Ruska).

Ale abych na Čínu pouze neházel Černého Petra, musím dodat, že v plánu je také spustit solární elektrárny o souhrnném výkonu 100 GW, větrné s 65 GW a vodní s 10 GW. Ani to však nic nemění na faktu, že je Čína s velkým náskokem největším znečišťovatelem na světě:

Klepněte pro větší obrázek
Takhle vypadá historický vývoj čínského energetického mixu podle Wikipedie.

V roce 2021 se v Číně obnovitelné zdroje podílely na celkovém vyrobeném výkonu z 29,4 %. Vláda v minulých letech stanovila cíl, podle kterého by tato hodnota za rok 2025 měla vzrůst na 33 %. Optimistické odhady odborníků mluví o solárním a větrném boomu, který by konečný podíl mohl vyhnat až k 36 %.

Zdroj: Bloomberg a S&P Global

Diskuze (22) Další článek: Pozorovat hvězdy je čím dal obtížnější. Důvodem je rostoucí obliba LED osvětlení

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,