Čína předvedla prototyp vrtulníku, který připomíná létající talíř

  • Čína šokovala odborníky novým bitevním vrtulníkem
  • Tzv. „Super Great White Shark“ jakoby z oka vypadl létajícímu talíři
  • Jde o experimentální stroj, který zřejmě v dohledné době nepřinese praktické využití

V poslední době jsme si zvykli, že pozoruhodné novinky ve vojenských technologiích přicházejí i z Číny. V těchto dnech Čína šokovala odborníky novým bitevním vrtulníkem, který tradiční vrtulník téměř v ničem nepřipomíná. Stroj, kterému v Číně přezdívají „Super Great White Shark“, totiž jakoby z oka vypadl létajícímu talíři.

„Létající talíř“ Čína předvedla 10. října 2019 na výstavě vrtulníků „5th China Helicopter Exposition ve východočínském Tchien-ťinu. Podle dostupných informací šlo o prototyp ve skutečné velikosti, který by měl svůj první let absolvovat v roce 2020.

Čínští vojenští experti tvrdí, že jde o velmi experimentální stroj, který zřejmě v dohledné době nepřinese praktické využití. Je prý ale přínosem pro vývoj technologií pro budoucí čínské vrtulníky.

Vysoká rychlost a trup pokrytý stealth materiály

„Super Great White Shark“ je 7,6 metrů dlouhý a 2,85 metrů široký. Využívá design křídel splývajících s trupem „blended wing body design“, díky němuž má tvar protáhlého prstence, v jehož pomyslném středu je umístěný kokpit. Uvnitř tohoto prstence by měl být také umístěný rotorový systém o průměru 4,9 metrů, který zřejmě „létajícímu talíři“ poskytuje vertikální pohyb.

Na dvou protilehlých místech prstence jsou zase umístěné dva proudové motory, které by měli stroji poskytnout mohutný horizontální tah a pohyb značnou rychlostí.

Pozoruhodný vrtulník by měl mít maximální vzletovou hmotnost 6 tun a maximální rychlost 650 kilometrů za hodinu. Létat by měl do maximální výšky 6 kilometrů, s rychlostí stoupání 16,5 metrů za sekundu. Údaje z výstavy hovoří také o tom, že trup „létajícího talíře“ by měl být pokryt speciálními stealth materiály, pro snížení rizika detekce radarem.

Podle čínských tvůrců „Super Great White Shark“ představuje vrtulník schopný létat vysokou rychlostí, který je vyvíjený pro budoucí „digitalizovaná“ bojiště. Čínští vojenští pozorovatelé na výstavě zdůrazňovali vysokou rychlost a stealth konstrukci vrtulníku, díky čemuž by takový stroj mohl mít v boji výhodu.

[UniverzalArticleBox 25 nejlepších filmů, které musíte vidět. Víme, kde si je můžete pustit online | https://avmania.zive.cz/25-nejlepsich-filmu | 973572963

Někteří komentátoři ale konstrukci vrtulníku zpochybňují. Podle nich není jasné, zda takový stroj bude schopný stabilního a tudíž bezpečného provozu. Podobné konstrukce se již dříve testovaly v jiných zemích, včetně Spojených států.

Každý takový pokus zatím skončil neúspěchem s tím, že stroje ve tvaru létajícího talíře nejsou praktické. Vše bude jasnější v roce 2020, kdy by se měl „Super Great White Shark“ předvést na již tradiční největší čínské letecké výstavě v jihočínském Ču-chaji.

Diskuze (7) Další článek: BBC spustila zpravodajský web na dark webu – hodlá tak obcházet cenzuru

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,