Čína se chystá zahájit výstavbu své vesmírné stanice. Připravuje první tři mise

Čína se chystá zahájit výstavbu své vesmírné stanice. Podle dostupných informací již připravuje úvodní tři mise. China Academy of Launch Vehicle Technology aktuálně dokončuje rakety, jejichž úkolem bude do vesmíru dopravit první modul i nákladní a tankovací loď.

Server SpaceNews připomíná, že k vybudování stanice bude takových misí zapotřebí celkem 11. Minimálně jedna z nich by měla být pilotovaná.

Výše zmíněný první modul váží 22 tun a na oběžnou dráhu by ho letos na jaře měla vynést těžkotonážní raketa Long March 5B. Přesný termín startu zatím nebyl stanoven.

Nejen stanice, ale i dalekohled

„Brzy dokončíme konstrukci první orbitální čínské stanice s posádkou, která bude splňovat pokročile světové úrovně, a povedeme na ní rozsáhlý vědecký výzkum kosmu,“ uvedl šéfdesignér programu lidských letů do vesmíru Zhou Jianping.

„Pevně věříme, že bude hrát hlavní roli v popředí vědeckého výzkumu lidstva a také ve vývoji naší vesmírné technologie,“ dodal.

Čína rovněž plánuje vypustit svůj vlastní kosmický dalekohled třídy Hubble zvaný Xuntian. K tomu by mělo dojít někdy v průběhu příštího roku.

Titulní ilustrační foto: Leebrandoncremer, CC BY-SA 4.0

Diskuze (2) Další článek: Nejděravější firmy a produkty roku 2020: Hlavně Windows a je to dobrá zpráva

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,