Čína v poušti buduje 119 raketových sil. Podle některých odborníků rozšiřuje svůj jaderný arzenál

Čína v poušti poblíž města Jü-men na severozápadě země staví 119 identických raketových sil. Plyne to z nedávno provedené analýzy satelitních snímků.

Washington Post uvádí, že tato sila mají podobné vlastnosti, jaké byly zaznamenány u jiných podobných zařízení schopných odpalovat balistické střely s jadernými hlavicemi –  což je podle některých odborníků dostatečný důvod ke znepokojení.

„Pokud připočítáme sila, která se budují na jiných lokalitách po celé Číně, dostaneme zhruba 145 sil ve výstavbě,“ konstatoval ředitel East Asia Nonproliferation Program Jeffrey Lewis.

„Věříme, že Čína částečně rozšiřuje své jaderné síly, aby zachovala odstrašující prostředek schopný přečkat první úder USA v počtu dostačujícím pro poražení protiraketové obrany USA,“ dodal.

Je samozřejmě otázkou, kolik nových střel bude na dotyčných místech nakonec uloženo. Mj. je třeba vzít v potaz, že některá sila mohou sloužit pouze coby návnady.

Představitelé Pentagonu nicméně již v dubnu varovně upozornili na to, že Čína svůj arzenál mezikontinentálních balistických raket masivně posiluje.

Titulní ilustrační foto: Steve Jurvetson from Menlo Park, USA, CC BY 2.0

Diskuze (6) Další článek: Z Brna na Mars. Povídání se zakladatelem vesmírné technologické firmy S.A.B. Aerospace

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,