Čína zkoumá způsoby, jak deaktivovat případně zničit satelity SpaceX

Čínští vědci zkoumají způsoby, jak deaktivovat nebo dokonce zničit satelity Starlink of SpaceX, pokud se někdy ukáže, že představují hrozbu pro národní bezpečnost.

Podle některých zahraničních komentátorů jde o další jasné znamení toho, že čínská vojenská komunita stále více vnímá Muskovu společnost jako potenciálního protivníka.

"Měla by být přijata kombinace metod měkké a tvrdé likvidace, aby některé satelity Starlink ztratily své funkce a byl zničen operační systém konstelace," uvádí mj. badatelé ve svém článku, na jehož existenci upozornil deník South China Morning Post.

Starlink jako zbraň?

SMCP v dané souvislosti připomněl, že loni se dva satelity Starlink dostaly nebezpečně blízko k čínské vesmírné stanici. SpaceX má navíc úzké vazby na Pentagon a již realizovala několik přísně tajných misí pro americkou armádu.

Čínští odborníci tvrdí, že iontové trysky satelitů Starlink mohou dotyčným zařízením poskytnout dostatek energie na to, aby zaútočila na vybrané cíle a srazila je z oběžné dráhy.

A právě to prý představuje hlavní důvod, proč jejich země nutně potřebuje vyvinout technologie schopné zachytit signály všech těchto satelitů.

Diskuze (45) Další článek: Na doma i na chatu. Recenze 4K projektoru Xgimi Horizon Pro

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,