Čína zveřejnila nové snímky tajemné substance, kterou její rover objevil na Měsíci

Aktualizace 20. 9. 2019:

Čínská národní vesmírná agentura (CNSA) zveřejnila nové fotografie záhadné látky, kterou její rover Yutu-2 nalezl během průzkumu impaktního kráteru na odvrácené straně Měsíce.

Jak je patrné z následujícího snímku, dotyčná substance se bohužel nachází uprostřed kráteru, takže k ní není právě snadný přístup.

Klepněte pro větší obrázek
Foto: CNSA/CLEP

Podle Space.com byly tyto záběry pořízeny kamerou, která roveru umožňuje vyhýbat se různým překážkám. Červené a zelené artefakty s největší pravděpodobností vytvořil Visible and Near-Infrared Spectrometer.

Takže… co by to asi tak mohlo být? Na zodpovězení této otázky si budeme muset ještě nějakou dobu počkat. Z dostupných informací plyne, že výzkum bude znovu zahájen zhruba za týden, kdy na Měsíci opět „vyjde slunce“.


Čína tvrdí, že její rover na Měsíci objevil barevnou substanci připomínající gel

Čína tvrdí, že její rover Yutu-2 („Nefritový králík 2“) během průzkumu impaktního kráteru na odvrácené straně Měsíce narazil na látku připomínající gel – a nikdo zatím netuší, co by to mohlo být.

Ze záznamů v deníku roveru plyne, že se jedná o „záhadnou substanci, jejíž tvar a barva se výrazně liší od okolní lunární půdy“.

Podle momentálně nejpravděpodobnějšího vysvětlení může jít o sklovitý materiál, který vznikl při dopadu meteoroidu, kdy se obrovské množství energie přeměnilo na teplo a roztavilo horninu. Není však jasné, zda má skutečně nějaké vlastnosti gelu, nebo jde spíše o pevný objekt s reflexivním povrchem.

Připomeňme, že rover Yutu-2 zahájil svou pouť po odvrácené straně Měsíce 4. ledna, tedy den poté, kdy ho tam dopravila sonda Čchang-e 4.

Na palubě sondy se mj. nacházely i semena bavlníku, která úspěšně vyklíčila. Mladé výhonky – vůbec první rostliny, které kdy rostly na Měsíci – však již bohužel podlehly krutým mrazům.

Diskuze (22) Další článek: Mistrovství světa v ragby online: Kde sledovat zápasy na internetu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,