Čína | TSMC | Zaměstnanci

Čínské továrny na čipy přetahují zkušené inženýry z TSMC. Za poslední rok jich získali už přes sto

Čína pokračuje v plánu stát se co možná nejvíce soběstačnou z pohledu nejmodernějších technologií a jednou z klíčových oblastí jsou samozřejmě čipy a procesory. Zde má ale Čína stále problém – čínské továrny zatím stále vyrábí teprve 14nm technologií a pokrok nejde rychle přeskočit.

Web Nikkei zveřejnil analýzu, podle které Čína, respektive čínští výrobci čipů, přetahují důležité mozky z procesu výroby čipů a zpracování křemíku do vlastních řad.

V reportu jsou zmínění dva čínští výrobci – QXIC (Quanxin Integrated Circuit Manufacturing) a HDMC (Hongxin Semiconductor Manufacturing Co), kteří jen za poslední rok přetáhli od TSMC, jedničky v oblasti výroby polovodičů, více než stovku zkušených seniorních inženýrů. Láká je jednoduše až 2,5× vyšší mzdou a prémiemi než mají u TSMC.

Obě firmy získávají finanční podporu od čínské vlády, která je určená právě pro akceleraci technologického rozvoje. Problémy se ztrátou inženýrů z této oblasti však nemá jen TSMC, ale Tchaj-wan jako takový. Dle informací se za poslední rok do různých zemí rozprchlo přes 3 tisíce inženýrů s nějakou specializací v oblasti polovodičů.

TSMC tento trend „krádeže talentů“ vnímá a sleduje, ale dle vyjádření si stále udržuje vysokou věrnost zaměstnanců, kdy každý rok odejde jen asi 5 %. V TSMC pracuje kolem 50 tisíc lidí, kolik z nich jsou inženýři, ale není známo.

Diskuze (19) Další článek: Google chystá experiment. V Chrome 86 přestane zobrazovat webové adresy

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,