Čmeláci si hrají jen tak pro radost. Baví je koulet

  • Lidské hry – dětí i dospělých – ale slouží čistě pro radost
  • O tom, zda si i zvířata hrají jen pro zábavu, vedou vědci spory
  • Nyní přistihli při takové hře čmeláky

Nová studie týmu vedeného Larsem Chittkou z londýnské Queen Mary University odhalila, že čmeláci chovaní v laboratoři válejí malé dřevěné kuličky pro zábavu. Zdá se, že i blanokřídlý hmyz zažívá pocit, který my lidé označujeme jako radost.

Podle Chittky a spol. to jen podtrhuje nutnost tento hmyz chránit ve volné přírodě a při jejich chovu mu vytvářet dobré životní podmínky. Výsledky experimentů, které mnozí označují za průlomové, publikovali vědci ve vědeckém časopise Animal Behaviour.

Zvířatům hry pomáhají při rozvoji nejrůznějších dovedností. Hravé dovádění koťat je přípravou na lov kořisti.  Mladí delfíni vyskakují nad hladinu a trénují tak únik před predátory.

Ve studii z roku 2006 popsali italští vědci vedení Leonardem Dapportem ve vědeckém časopise Journal of Comparative Psychology chování mladých vosíků francouzských, které vypadalo jako hra imitující zápas o nadřazené postavení.  O tom, zda si hraje i jiný hmyz, ale víme jen velmi málo.

Čmeláci rádi koulí

Lars Chittka a jeho kolegové narazili na nový důkaz o hrách hmyzu náhodou. Studovali, jak se čmeláci zemní učí složitému chování od jiných členů čmeláčí kolonie. Vědci cvičili čmeláky, aby přemisťovali dřevěné kuličky na konkrétní místa. 

Pokud čmelák přesunul kuličku na správnou lokalitu, získal za odměnu trochu cukerného roztoku. Někteří čmeláci ale posouvali kuličky, i když za to nedostávali vůbec nic. Vraceli se opakovaně ke kuličkám a všelijak je převalovali z místa na místo.

Nezvyklé chování zaujalo studentku Samadi Galpayageovou, která začala čmeláky válející kuličky studovat v rámci svého doktorátu. Zřídila pro včely jakýsi jednopodlažní domek. Na jednom konci bylo hnízdo, z kterého se vcházelo jediným vchodem do herny. Za hernou měli čmeláci k dispozici jídelnu se zásobou pylu a roztoku cukru nahrazujícího nektar květů.

Vlastní experiment probíhal v herně. Tam se čmelákům nabízela dvě hřiště s dřevěnými kuličkami, které byly o něco větší než čmeláci. Kuličky se nemohly zakutálet do koridoru, kterým se procházelo přes hernu do jídelny. Pokud chtěli čmeláci válet kuličky, museli odbočit z průchozího koridoru na hřiště.

V prvním experimentu Galpayageová čmelákům na jednom hřišti kuličky upevnila tak, aby s nimi nešlo koulet. Čmeláci na cestě do jídelny procházeli hernou kolem hřišť s kuličkami a často nezamířili rovnou za potravou. Odskočili si na hřiště a jasně přitom preferovali volně pohyblivé kuličky. Hřiště, kde si mohli hrát, volili o 50 % častěji.

To znamená, že si čmeláci neoblíbili samotné kuličky, ale přitahuje je možnost s nimi koulet. Někteří čmeláci si zašli na hřiště jen jednou nebo dvakrát, ale jiní proháněli kuličky až čtyřiačtyřicetkrát za den. A to znamená, že se jim koulení líbí.

Titulní foto: Richard Bartz, Munich Makro FreakCC BY-SA 2.5

Diskuze (7) Další článek: Vědci odhalili tajemství ženské rozkoše. Klitoris má víc nervových zakončení, než se předpokládalo

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,