Co je a co umí Iron Dome. Železná kopule chrání Izrael před raketovými útoky

  • Na Blízkém výhodě se opět rozhořel izraelsko-palestinský konflikt.
  • Proti raketám z Gazy zasahuje systém Iron Dome (Železná kopule).
  • Nákladný ale současně efektivní systém dokáže rychle vyčistit nebe nad obydlenými oblastmi.

Na Blízkém východě se po letech opět rozjelo tradiční ohnivé a krvavé kolečko. Hamás vypálí na Izrael z pásma Gazy desítky raket. Izrael na to o chvíli později reaguje nálety. Poté se vše opakuje.

Jedním z klíčových prvků konfliktu je mobilní systém protivzdušné obrany Iron Dome alias Železná kopule. Velmi nákladný ale z hlediska nasazení efektivní způsob, jak zastavit rakety přilétají z Gazy. A nejen je. 

Video izraelského ministerstva obrany shrnuje, jak Iron Dome funguje:

Izrael pod ochranou Železné kopule

O zavedení protiraketového systému se uvažovalo už v 90. letech. K rozhodnutí ale došlo až po druhé libanonské válce v roce 2006, kdy Hizballáh vypálil zhruba 4 tisíce raket. Jejich dopady si vyžádaly 44 obětí, velké materiální škody a na 250 tisíc lidí muselo být evakuováno.

Izrael v roce 2007 vybral systém Iron Dome (Železná kopule) od firem Rafael Advanced Defense Systems a Israel Aerospace Industries. Prvního nasazení se dočkal na konci března 2011.

Iron Dome se proslavil zásahy proti primitivním raketám z Gazy. Ve skutečnosti jde ale o špičkový systém, který je schopen vyčistit nebe a eliminovat širokou škálu útoků – kromě těch raketových, minometných nebo dělostřeleckých si poradí také s drony, letadly a měl by být schopen zasáhnout i střely s plochou dráhou letu.

Na začátku je radiolokátor, který bude hlídat i české nebe

Iron Dome se skládá ze tří částí:

  1. Detekční a sledovací radar: jedná se o radiolokátor ELM-2084, který byl postaven izraelskou společností Elta. Osm těchto mobilních radiolokátorů si nedávno objednala také česká armáda.

  2. Řídící centrum BMC (Battle Management & Weapon Control) od izraelské softwarové firmy mPrest Systems. 

  3. Odpalovací jednotka: odpaluje protiraketové střely Tamir od společnosti Rafael. Typická baterie Iron Dome má 3 až 4 odpalovací zařízení. V každém se nachází 20 střel Tamir.

Video o Iron Dome od výrobce Rafael Advanced Defense Systems:

Hlavní protivník: rakety Kassám

Hlavním soupeřem Železné kopule je raketa typu Kassám, kterou Hamás používá od počátku století. Jedná se o velmi primitivní raketu, jejímž základem je válec o průměru 11 cm a délce zhruba dva metry se stabilizačními křidélky.

Raketa o hmotnosti několika desítek kilogramů nese 5 až 20 kg výbušnin a její dolet je až 16 kilometrů.

Jejím úkolem není zasažení konkrétního cíle, ale dopadnout na území Izraele. Hlavní výhodou je nízká cena a jednoduchá výroba.

Jak funguje Iron Dome

Jakmile je raketa odpálena, na izraelském nebi začne vzdušný souboj. 
Radiolokátor systému Iron Dome detekuje start rakety a sleduje její trajektorii. BMC vypočítá bod dopadu podle nahlášených dat a pomocí těchto informací určí, zda raketa představuje pro danou oblast hrozbu. Teprve poté je vystřelena obranná raketa Tamir.

V tweetu izraelského ministerstva obrany je vidět Iron Dome v akci, v noci 11. května:

Každá baterie je schopna ochránit oblast o rozloze až 150 km², což pro představu znamená, že pro ochranu Prahy by byly teoreticky potřeba tři až čtyři baterie.

Iron Dome dokáže fungovat v libovolnou denní dobu a za jakýchkoliv povětrnostních podmínek. 

Během konfliktu s Hamásem v listopadu 2012 izraelští představitelé tvrdili, že Iron Dome zachytil 85 % ze 400 raket vystřelených z pásma Gazy. Po nedávné modernizaci a testech výrobce slibuje až 100 % účinnost systému.

Rakety Tamir

Tamir je hebrejské jméno ale v tomto případě především akronym slov Til Meyaret, což znamená záchytné střely. Raketa má průměr 16 cm, délku 3 metry a hmotnost 90 kg. Rychlost rakety může být až 2,2 Ma (700 metrů za sekundu).

Střela je v první fázi letu řízena pomoci dat z radiolokátoru ELM-2084. Jakmile se dostane k cíli dostatečně blízko, převezme konečné navádění vlastní palubní radiolokátor. 

V okamžiku, kdy Tamir míjí cíl, laserový přibližovací zapalovač ho detekuje a odpálí tříštivo-trhavou hlavici o hmotnosti 11 kg. Nepřátelský cíl následně zasáhne vysokou rychlostí sprška šrapnelů. 

Uvádí se, že na každý cíl jsou preventivně vypáleny dvě střely Tamir, ale je otázkou, zda se tak děje i v době masivních raketových útoků. 

Cenově je to na nebi hodně nerovný souboj. Odhaduje se, že náklady na výrobu útočné rakety Kassám jsou okolo nebo spíše pod 1000 dolarů. V případě obranného Tamiru se mluví o 20 až 100 tisících dolarů. Celková cena za jednu baterii je pak necelých 100 milionů dolarů.

Diskuze (34) Další článek: Intel uvádí výkonné mobilní procesory Tiger Lake-H. Lavina nových počítačů bude následovat

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,